Skip to content
Politică

Teodorovici, apel către Guvernul Cioloș la bilanțul de mandat: Sper să nu facă acest lucru!

Cu ocazia ședinței în care a fost prezentat bilanțul de mandat, fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat că bugetul general consolidat a înregistrat după primele zece luni o creștere de 0,85% din PIB, însă cu o ușoară scădere față de finalul lunii septembrie, atunci înregistrând un procent de 0,87%, potrivit b1.ro.

În primele nouă luni, bugetul consolidat a avut un excedent de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB, cu venituri de 169,1 miliarde lei şi cheltuieli de 162,9 miliarde lei.

Bugetul pentru acest an prevede un deficit bugetar (cash) de 1,8% din PIB, care corespunde unui deficit ESA de 1,45% şi unui deficit structural de 1% din PIB.

Anul viitor, bugetul va fi construit pe un deficit cash de 2,8% din PIB, respectiv 2,95% pe ESA și 2,73% deficit structurat.

„Discuţia despre respectarea sau nu a nivelului impus de deficit pentru 2016 trebuie să dispară. Discuţia acum trebuie purtată la cât de sus mergem peste acest nivel şi cine poate spune clar şi corect în România cât este acel nivel. Ceea ce eu am spus mereu şi am declarat este că România va fi sub nivelul de 3%”, a afirmat Teodorovici.

Acesta a precizat că FMI, Comisia Europeană și Ministerul de Finanțe au metode diferite de calcul, ceea ce îl face să creadă că cifrele pe care Finanțele le are sunt corecte și nu cele ale Comisiei Europene.

„Sau, cel puţin, trebuie să ne bazăm pe faptul că de fiecare dată când România a anticipat o anumită cifră a fost aşa cum am spus noi. Deci încă un motiv să credem că, şi de această dată, România poate să dovedească că într-adevăr are o abordare matură”, a spus fostul ministru.

Teodorovici spună că noul guvern trebuie să înțeleagă că nu se poate să aibă deficit 1%, așa cum a fost asumat de instituțiile internaționale financiare, pentru că acest lucru poate distruge realizările care au fost făcute până în prezent.

„Şi sper să nu facă acest lucru, pentru că există soluţii în a fi sub 3% deficit pe ESA, cu tot ce s-a aprobat până în prezent inclus”, a menţionat Teodorovici.

Fostul ministru de Finanțe a încheiat spunând că abordarea Ministerului de Finanțe trebuie modificată cu privire la deficit, pentru că abordarea care a fost înainte era să se constituie un buffer utilizabil în cazul depășirii unui anumit deficit. Acesta a precizat că legea răspunderii fiscale bugetare trebuie aplicată și în sens invers.

„Dacă, pentru cei care depăşesc în mod nejustificat un astfel de plafon asumat de deficit, există anumite prevederi, şi pentru cei care subdimensionează veniturile la bugetul de stat, iar din execuţia bugetară reiese o deviere de minus/plus x%, atunci înseamnă că omul din Finanţe care a făcut acea estimare şi ministrul care şi-a asumat acel lucru trebuie să răspundă. Pentru că nu poţi să ţii, de teama de a nu face la un moment sau altul o astfel de depăşire, economia în loc. Este o abordare greşită şi trebuie să fie radical ajustată”, a mai spus Teodorovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *