Skip to content
Economie Politică

Teodorovici: Bugetul pe 2019 va fi al investițiilor și al creșterilor

Inquam Photos / Octav Ganea

Eugen Teodorovici a făcut declarații cu privire la bugetul pe 2019. Ministrul Finanțelor susține că punctul de pensie se va majora începând cu 1 septembrie, cu 15%, iar salariul mediu net va fi de 3.085 de lei.

În pofida criticilor și a dezbaterilor prelungite din ultima perioadă, bugetul de stat pe 2019 este principalul instrument al dezvoltăriii României, bazat pe reforme și investiții cu efect mutliplicator în economie. Astfel, am structurat prezentarea bugetului în zece puncte importante, pe care doresc să le supun atenției Plenului Reunuit al Parlamentului României”, a declarat ministrul de Finanțe, citat de Antena3.ro.

”Bugetul pe 2019 pornește de la realizări concrete, vom avea pentru prima oara un excedent de 3 miliarde de lei, adică un 0,3% din PIB, la bugetul de pensii și nu mai este necesar transferul de fonduri de la bugetul de stat. Se demonstrează astfel că măsura trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat aa adus beneficii semnificative pentru bugetul de stat. Nivelul estimat al datoriei guvernamentale pe 2019 este 34,9% din PIB. Astfel, potrivit comunicatul Eurostat din luna ianuarie 2019, la nivelul țărilor membre UE, România s-a situat pe locul 4 între statele membre, cu cel mai scăzut nivel de îndatorate după Estonia, Luxemburg, Bulgaria și pe aceeași poziție cu Republica Cehă, sub media datoriei guvernamentale pentru zona euro.

Bugetul anului 2019 contribuie la creșterea veniturilor și bunăstării populației. Salariul mediu net va fi de 3.085 de lei, cu peste 50% mai mare decât în anul 2016. Cu 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15%, respectiv de la 1100 lei, la 1265 de lei. Tot de la 1 septembrie 2019, indemnizația socială pentru pensionari se majorează cu 10%, respectiv de la 640 de lei, la 704 lei. Salariul minim brut în construcții crește la 3.000 de lei și se reduce cota de contribuții de asigurări sociale cu 3,71% pentru personalul care lucrează în domeniul construcțiilor.

Au fost majorate alocările pentru investiții cu 15,5 miliarde de lei, față de 2018. Șase miliarde vor fi utilizate pentru priorități din secțiunea transporturilor. Se vor finanța proiectele cu precădere în educație, infrastrucutră, sănătate, agricultură”, a mai spus Teodorovici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *