Skip to content
Politică

Teodorovici dă de pământ cu Tudose și Marius Nica: Să nu mai mințim poporul!

radiocluj.ro

Senatorul PSD Eugen Teodorovici (fost ministru al Fondurilor Europene și al Finanțelor) dă de pământ cu premierul Mihai Tudose și cu actualul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica.

Parlamentarul de Tulcea (președintele Comisiei de buget-finanțe din Senat) i-a acuzat de dezinformare pe Tudose și pe Nica, după ce aceștia au discutat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, despre faptul că România va cheltui două miliarde de euro din fonduri europene până la finele anului, relatează Agerpres.

„Mă uitam în timpul ședinței Comisiei de buget-finanțe la o intervenție tipică a domnului Tudose în ședința de Guvern. Asistăm din ce în ce mai des la astfel de declarații care parcă fac parte dintr-un spectacol așa… nu cunosc un anumit subiect, dar vorbesc între ei. În speță, era vorba de fonduri europene. Domnul ministru în funcție spunea ceva de două miliarde de euro disponibile până la finalul acestui an. Disponibil înseamnă că poți cheltui acele două miliarde de euro și dânsul vorbea către interlocutorul lui, care știa la fel de multe ca și domnia sa, de faptul că semnează sau că a semnat contracte de finanțare”, s-a plâns Teodorovici.

El a arătat că, de fapt, acești bani vor putea fi utilizați abia când vor fi atribuite contractele de achiziție, adică peste câteva luni sau chiar ani.

„Le spun celor doi actori ai acestei piese de teatru că a semna un contract de finanțare este un pas neimportant. Ceea ce contează este contractul de achiziție publică. Când atribui un contract de achiziție, de atunci poate curge plata și acele două miliarde pot fi cheltuite. Între momentul invocat de ministrul Fondurilor Europene, de semnare a unui contract de finanțare, și până se semnează contractul de atribuire durează luni, poate chiar ani de zile. Așa că ăia două miliarde să înțeleg de la domnul ministru că vor rămâne neutilizați până la final de an”, a continuat Eugen Teodorovici.

În opinia sa, ministrul Fondurilor Europene ar trebui să vorbească despre problemele reale pe care le are România în ceea ce privește accesarea de fonduri comunitare.

„Să nu mai mințim poporul! Oamenii, dacă nu cunosc unele lucruri, nu înseamnă că tu ai dreptul să vii să dezinformezi. Ori primul-ministru a fost dezinformat prin ceea ce i-a spus ministrul Fondurilor Europene. Dar trebuie să spun foarte clar că banii europeni intrați în România în acest an și anul viitor sunt mare parte din ei pentru proiectele fazate, cele fazate în 2014, nu mai târziu. Aceștia sunt banii europeni care intră astăzi în țară. Ministrul Fondurilor Europene să vorbească despre riscul de neacreditare, să vă dea public concluziile ultimei reuniuni cu cei de la Comisia Europeană pe probleme mari de infrastructură, vedeți acolo care sunt riscurile. Sistemul nostru auditat de Comisia Europeană riscă să primească nota 2 din 5, ceea ce arată un risc ridicat, deci să spună care sunt problemele reale”, a mai susținut senatorul PSD.

Amintim că ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a anunțat miercuri că, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a aprobat finanțarea primei etape din planul național de debirocratizare, urmând ca toată comunicarea privind obținerea avizelor pentru certificatele de căsătorie, divorț și naștere să fie făcută în regim electronic.

Totodată, Nica a anunțat că, împreună cu vicepremierul Paul Stănescu, cu ministrul Sănătății, Florian Bodog, și cu ministrul Educației, Liviu Pop, va fi lansată finanțarea pentru reabilitarea/ modernizarea creșelor, grădinițelor și școlilor și pentru dotarea și modernizarea tuturor ambulatoriilor din țară. Același Marius Nica a mai spus că săptămâna viitoare va fi prezentat un plan de simplificare și de accelerare a procesului de obținere a finanțării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *