Skip to content
" "
Politică

Teodorovici, după negocieri privind OUG 114: „Taxa pe lăcomie” se transformă în „stimulent pentru hărnicie”

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor - Guvern Dăncilă inquamphotos.com
" "

Guvernul vrea să reducă, prin OUG 114, costurile de finanţare pentru românii care au credite în lei, în condiţiile în care există o diferenţă între indicele ROBOR la tranzacţii şi cel folosit în cotaţii, şi să stimuleze finanţarea mediului privat, a spus, miercuri, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. El consideră că, până joi, când va fi şedinţa de Guvern, trebuie să fie finalizat actul normativ care să modifice partea bancară din OUG 114.

Marţi seara, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la TVR 1, că OUG 114 va fi modificată, iar „taxa pe lăcomie” se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”, prin care băncile să finanţeze economia reală.

Miercuri, după discuţiile purtate la Ministerul Finanţelor cu reprezentanţi ai mediului bancar, Teodorovici a subliniat că Guvernul vrea să stimuleze, prin OUG 114, finanţarea mediului privat, transmite News.ro.

Vrem să încurajăm zona de investiţii private, de companii. Se doreşte finanţarea mediului privat, dar cu condiţiile impuse de Banca Centrală Europeană (BCE). (…) Eu, ca ministru de Finanţe, am spus să găsim o cale astfel încât mediul privat să fie încurajat, să fie finanţat chiar şi cu asumarea unor riscuri. Cineva trebuie să rişte. Nu poţi lăsa doar banca să rişte. Şi tu, ca stat, dacă îţi doreşti să crească economia reală, trebuie să îţi asumi o parte din riscuri. (…) Vom da şansa multor companii, şi din zona privată şi publică, să reintre în mod activ în economie”, a spus ministrul.

Totodată, Guvernul vrea să reducă costurile de finanţare pentru românii care au credite în lei.

Ideea este să reducem din costurile din finanţare, pe care românii le plătesc la creditele în lei. Între ROBORUL la cotaţii şi cel din tranzacţii este o diferenţă, care sperăm să se regăsească la consumatorul final. (…) Joi va fi şedinţa de guvern, deci până joi trebuie să avem actul normativ care să modifice cel puţin partea bancară”, a precizat Teodorovici.

În plus, ministrul a precizat că modificarea modului în care va fi calculat indicele ROBOR va influenţa şi contractele aflate în derulare.

OUG 114 este un produs complex şi trebuie înţelese toate detaliile înainte de a fi făcute propuneri pe marginea ei, iar schimbarea modului de calcul al indicelui ROBOR este un punct nevralgic al negocierilor, a spus, miercuri, preşedintele executiv al Asociaţiei Române al Băncilor (ARB), Florin Dănescu, după discuţiile purtate la Ministerul Finanţelor.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *