Skip to content
Economie Politică

Teodorovici îi cere șefului ANAF să-și asume ferm venituri suplimentare: depășirea planului de colectare nu e meritul ANAF!

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, îi cere șefului ANAF, Ionuț Mișa, într-o scrisoare obținută EXCLUSIV de PROFIT:RO, să se angajeze „ferm” că va colecta în ultimele luni ale anului, din TVA și accize, venituri suplimentare de 2,4 miliarde de lei față de cele prevăzute în proiectul de rectificare bugetară, bani de care Finanțele au nevoie pentru a respecta ținta de deficit bugetar. Solicitarea survine după ce Profit.ro a prezentat un document intern al ANAF, în care Fiscul prezintă încasări record. Față de acest document, ministrul îi transmite acum șefului ANAF că veniturile mai mari nu sunt meritul Fiscului.

ANAF a depășit planul de colectare per ansamblu, însă veniturile din TVA și accize sunt mai slabe decât cele stabilite la început de an. Această situație a determinat Guvernul ca la rectificarea bugetară să revizuiască în scădere cu 2,4 miliarde de lei veniturile pe care le estimează din TVA și accize, aceeași sumă pe care acum ministrul îi cere șefului ANAF să o strîngă suplimentar în ultimele patru luni ale anului. Contactați de Profit.ro, Teodorovici și Mișa nu au răspuns până la momentul publicării acestei informații.

Neînțelegerile dintre cei doi sunt cunoscute, după ce Teodorovici l-a înlocuit la începutul anului pe Mișa în funcția de ministru al Finanțelor. Recent, Teodorovici l-a acuzat că ar tergiversa recuperarea unui imobil și a unor sume de bani în cazul casei din Sibiu pierdută în instanță, în 2015, de către familia președintelui Klaus Iohannis. Unul dintre reproșurile aduse repetat de Teodorovici șefului ANAF referitor la colectarea sub plan a unor taxe de către Fisc este că bugetul adoptat la începutul anului a fost construit chiar de acesta, în perioada în care era ministru al Finanțelor, iar acum ar trebui să respecte, din noua postură, țintele pe care le-a stabilit atunci.  „Vă rugăm să confirmați angajamentul ferm față de colectarea sumelor suplimentare pentru a putea fi adăugate la rectificarea bugetară, astfel încât programul ANAF să fie suplimentat cu 9,2 miliarde de lei față de legile bugetare anuale aprobate, reprezentând un total de 248,8 miliarde de lei pentru anul 2018”, îi scrie acum Teodorovici șefului ANAF.

Citiți mai multe informații pe PROFIT.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *