Skip to content
Politică

Teodorovici își sporește puterea: se pregătește să rupă Vama de la ANAF

epochtimes-romania.com

Ministrul Finanțelor Publice, Orlando Teodorovici, a adus la cunoștință vineri, 13 iulie, în cadrul unui eveniment de la Bruxelles, că unul din proiectele pe care le are pe rol pentru ministerul pe care îl conduce ar fi securizarea punctelor vamale și modernizarea infrastructurii acestora.

Conform national.ro, planurile lui Teodorovici nu sunt doar acestea ci ar dori să își consolideze influența, unul din mijloace fiind cel de a trece Direcția Generală a Vămilor din subordinea ANAF și a șefului Ionuț Mișa direct sub subordinea sa și a ministerului pe care îl conduce.

Conform surselor publicației, transferul Direcției Generale a Vămilor în subordinea Ministerului Finanțelor se va face în august. Ca urmare a acestei măsuri, Vămile își vor desfășura activitatea pe cont propriu, motivația acestui transfer părând a fi sistemul lent de import-export de care se plâng patronii unor companii importante.

Măsura îi bagă în alertă pe angajații Vămilor încât aceștia au fost puși în funcție de Ionuț Mișa, șeful ANAF.  Inspectorii Antifraudă ai ANAF se aflau sub presiunea ofițerilor de informații pe motivul că cei dintâi menționați nu ar respecta protocoalele secrete. Angajații ANAF erau influențați ca într-un final sa semneze procese verbale prin care se rețineau pretinse evaziuni fiscale sau rambursări ilegale de TVA, dar în lipsa oricăror expertize. În consecință, aceștia se tem pentru posturile pe care le ocupă.

Astfel, firmele românești au avut de suferit în contextul în care a fost legiferat faptul că procesele verbale ale inspectorilor ANAF devin mijloc de probă. Urmarea ar fi fost o răsuflare ușurată din partea multinaționalelor de profil care au avut liber la creșterea preturilor, concurența românească fiind în tot acest timp sub presiunea justiției sau chiar în închisori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *