Skip to content
Politică

Teodorovici, palmă grea de la miniștrii de Finanțe ai UE: A încercat să apere paradisurile fiscale

Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene au adoptat marţi o nouă listă a paradisurilor fiscale, deşi ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici s-a opus şi a cerut o amânare până în mai. În comunicatul oficial, ministerul român „uită“ să menţioneze acest aspect.

Consiliul a adoptat lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. Existau deja 5 jurisdicţii pe lista neagră, respectiv: Samoa, Samoa Americană, Guam, Trinidad-Tobago şi Insulele Virgine. În plus, pe lista revizuită a UE a jurisdicţiilor necooperante au fost adăugate şi următoarele 10 jurisdicţii: Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite şi Vanuatu, conform Adevărul.

Potrivit Politico, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, care a prezidat marţi şedinţa Consiliului ECOFIN, le-a spus reporterilor înaintea întrunirii că cel mai probabil Consiliul va veni cu o amânare a deciziei. Comentariile lui Teodorovici au creat confuzie printre ceilalţi miniştri de finanţe, în contextul în care Consiliul se pusese de acord încă de luni cu intenţia de a anunţa marţi lista neagră completă.

În acest context, Teodorovici s-a trezit „complet izolat“, a povestit pentru Politico un oficial prezent la şedinţa ECOFIN. Chiar şi comisarul european pentru afaceri economice Pierre „Moscovici a fost surprins de sprijinul” de care a beneficiat votul pentru lista neagră, a mai spus un alt oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *