Skip to content
Politică

Teodorovici și-a devoalat ultimele planuri cu Pilonul 1: Orice stat are şi această abordare

paginadepolitica.ro

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, și-a devoalat marți ultimele planuri legate de Pilonul 1 de pensii.

Concret: guvernantul a afirmat că românii pot opta între Pilonul 1 şi Pilonul 2 de pensii, Orlando Teodorovici precizând că la nivelul Guvernului va fi o discuţie pe această temă, informează Mediafax.

Demnitarul a dat asigurări că statul poate gestiona într-un mod eficient banii din fondurile de pensii.

„Nu este niciun fel de oprelişte. Nu e nimic, să spunem, imposibil. Că e adevărat, ne uităm la practica de până acum în care statul nu a demonstrat că a fost un bun administrator pe multe zone din economie, este adevărat şi asta. Dar asta nu înseamnă că statul este condamnat la o etichetă de incapabil de a gestiona banului, fie public, fie privat într-un mod judicios”, a spus ministrul Finanţelor Publice.

Întrebat dacă banii din Pilonul 1 de pensii ar putea fi investiţi, Eugen Teodorovici a răspuns: „Orice stat, în mod normal, şi de obicei statele au şi această abordare, de a investi în şi în afară ţării respective”.

În replică, senatorul PNL Florin Cîţu a susținut că naţionalizarea Pilonul 2 de pensie va fi făcută printr-o ordonanţă de urgenţă ce va avea o „variantă urâtă”, generând dobânzi mai mari pentru bugetul statului.

„Săptămâna viitoare va fi ordonanţă de urgenţă care va avea o variantă urâtă, spre naţionalizarea pilonului 2 de pensie. Orice intervenţie de acest gen înseamnă volatilitate pe pieţele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea. Oricum ai da-o, ceea ce ne spun ministrul Finanţelor Publice, ministrul Muncii şi, în general, PSD-ul, înseamnă costuri mai mari pentru toţi cei care muncesc astăzi în România doar pentru a plăti nişte pensii pe care ei le-a mărit din pix, nişte pensii speciale şi pensii nesimţite. Vorbim de banii, banii privaţi din pilonul 2 de pensii, 42 de miliarde de lei, asta este de fapt miza despre care se discută astăzi, bani care înseamnă în jur de 5 la sută din PIB, pe care vor să îi ia cu japca. Să plătească ceea ce au promis în campania electorală”, a detaliat președintele Comisiei economice din Senat.

În replică, Eugen Teodorovici a dat asigurări că nu va fi nicio ordonanţă de urgenţă, iar oferirea posibilităţii pentru contribuabil să aleagă între Pilonul 1 şi Pilonul 2 se va face printr-un mecanism ce va fi discutat în Guvern.

„Am spus că se lucrează la un mecanism care să asigure în piaţă o posibilitate de a alege pentru contribuabil între Pilonul I şi Pilonul II. Deci nimic ascuns, nimic altceva decât ceva care e normal pentru orice contribuabil”, a punctat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *