Skip to content
Politică

Teorie-bombă: alianţă secretă între Pentagon, Putin şi al-Assad, pe la spatele lui Obama

Anul 2015 pe planul analizei internaţionale se încheie cu o teorie-bombă: ce alianţă secretă ar exista între Pentagon, Vladimir Putin şi Bashar al-Assad, pe la spatele lui Barack Obama.

Mai mulţi lideri din Pentagon ar fi subminat deliberat politica externă dusă de preşedintele american Barack Obama cu privire la conflictul din Siria, sabotând eforturile SUA de a-i ajuta pe rebelii sirieni şi chiar furnizând informaţii preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Cel puţin aşa susţine jurnalistul american de investigaţie Seymour Hersh. Într-un amplu material publicat în „London Review of Books“, Hersh afirmă că liderii militari americani au decis să submineze politica externă a Statelor Unite şi să formeze o alianţă secretă cu Assad şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, citând ca sursă pentru aceste informaţii un „fost consilier“.

În vara anului 2013, şefii Pentagonului au descoperit că Turcia a găsit o modalitate de a profita de programul CIA de înarmare a aşa-numiţilor „rebeli moderaţi“ din Siria, redirecţionând  ajutorul american către extremişti, printre care gruparea Statul Islamic şi Frontul Nusra, afiliat reţelei al-Qaida. Mai mult, liderii Pentagonului au constatat că, de fapt, nu există rebeli sirieni „moderaţi“, opoziţia fiind alcătuită din extremişti. Ca urmare, în toamna aceluiaşi an, aceştia au decis să înceapă să furnizeze în secret altor naţiuni informaţii aflate în posesia americanilor, pentru ca acestea să fie transmise ulterior armatei siriene, afirmă Hersh. Astfel, Germania, Rusia şi Israelul au primit informaţii de la americani, informaţii care i-au fost furnizate apoi lui Assad.

Citiţi mai multe pe adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *