Skip to content
Coronavirus

Teoriile antivaccin sunt nefondate și tendențioase, susține președintele Societății Române de Epidemiologie: ”Am toată încrederea în acest vaccin. Sunt un om informat”

Inquam Photos/Octav Ganea

Vaccinarea împotriva Covid-19 a început și la Iași, iar în acest context, contactată de PS News, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi transmite românilor sceptici în ceea ce privește vaccinul că „nu trebuie să ne îndoim de performanța tehnologiei în secolul 21”.

„La Iași, vaccinarea împotriva Covid-19 se desfășoară conform programării, în sensul că, ieri, 27 decembrie, Spitalul de Boli Infecțioase a primit dozele corespunzătoare și a fost efectuat în cele mai bune condiții fără evenimente. Vaccinarea a 260 de cadre medicale ale spitalului. În etapele următoare, centrele de vaccinare care sunt pregătite și care au fost informate asupra procedurilor care trebuie aplicate vor intra în posesia vaccinurilor și vor începe campania ca pentru primă etapă, deci pentru personalul medical și de îngrijire”, spune medicul.

Cât despre atitudinea medicilor, aceasta spune că personalul medical este încrezător în acest moment în ceea ce privește vaccinul împotriva Covid-19.

„Medicii sunt optimiști și încrezători pentru că așa trebuie să fie, un exemplu pozitiv pentru populație, deoarece această vaccinare este o vaccinare sigură care ne dă speranțe că vom putea ține sub control această pandemie.

Urmează să mă vaccinez și eu. Nu voi fi prima, ci a doua”, spune Azoicăi.

Pentru românii sceptici în ceea ce privește eficiența vaccinului, medicul transmite că „soluția a fost găsită” și că nu ar trebui să „ne îndoim de performanța tehnicii și tehnologiei preparării vaccinului pentru că nu mai suntem în secolul 18, 19, ci suntem în secolul 21”.

„Eu nu adresez acest mesaj anumitor categorii. Eu adresez acest mesaj tuturor românilor. Vaccinarea este dovada faptului că medicina modernă poate să facă eforturi în a găsi soluții. Soluția a fost găsită, eforturile umane și financiare sunt importante, dar beneficiul este absolut salvator pentru a putea reveni la normalitate”, spune Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

De asemenea, aceasta amintește că afirmațiile conform cărora este mult prea devreme pentru a avea un vaccin împotriva Covid -19 nu fac decât să „creeze incertitudini pe o populație care este epuizată de consecințele acestei pandemii”.

„Nu este niciun adevăr în aceste afirmații, care sunt făcute tendențios și cu rea voință. Suntem în secolul 21, iar aceste tehnologii de vaccinologie sunt cunoscute și cercetate de mai mulți ani. Efortul meritoriu al lumii științifice și a celor mai puternice centre de cercetare în domeniul vaccinologiei au adus soluția la un moment oportun. De ce să ne îndoim de performanța tehnologiei în secolul 21?

Avem atâtea exemple vizavi de performanța medicinei în cardiologie, în gastroenterologie, în chirurgie, și atunci de să ne îndoim de performanța tehnicii și tehnologiei preparării vaccinului pentru că nu mai suntem în secolul 18, 19, ci suntem în secolul 21, când cercetarea în domeniul vaccinologiei a ajuns la performanțe extraordinare.

Am toată încrederea în acest vaccin. Sunt un om informat, mă ocup de problema aceasta a vaccinării de ani de zile, de cel puțin trei decenii, și consider că toate aceste afirmații sunt nefondate și nu vin decât să creeze incertitudini pe o populație care este epuizată de consecințele acestei pandemii”, a conchis Doina Azoicăi.

Debutul campanie de vaccinare anti-Covid în țară a fost însoțit de o intensă campanie media derulată în paralel. Posturile de televiziune din țară au transformat ziua în care primii români au început să se vaccineze într-o adevărată sărbătoare națională. Deși intenția mass-mediei a fost să întărească încrederea populației în eficiența vaccinului, efectul a fost mai degrabă unul contrar. România ar putea lua în schimb exemplul Franței în care campania de vaccinare nu a fost acoperită intensiv de media franceză.

 

2 comentarii la “Teoriile antivaccin sunt nefondate și tendențioase, susține președintele Societății Române de Epidemiologie: ”Am toată încrederea în acest vaccin. Sunt un om informat”

  1. @ „Societățile” care nu sunt capabile să asigure populației dreptul la un mediu sănătos cer populației să se vaccineze , ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *