Skip to content
Puterea Știrilor Video

Teoriile conspirației și lipsa educației științifice pun bețe-n roate campaniei de vaccinare. Pîrvulescu: Oamenii pot crede orice minunăție de pe rețelele sociale

radioiasi.ro
" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, politologul și analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că stagnarea numărului de vaccinări din România este cauzată de teoriile conspiraționiste și de lipsa educației științifice de la noi din țară. În ritmul actual al campaniei de vaccinare, analistul este de părere că target-ul premierului Florin Cîțu, de 5 milioane de persoane imunizate până în luna iunie, va fi greu de realizat.

„E greu in momentul de față, mai avem o lună și jumătate. Dacă vorbim de 1 iunie va fi foarte greu, nu imposibil, dar greu. În Statele Unite ale Americii sunt până la 3 milioane de persoane vaccinate pe zi, sigur, e o populație de 330 de milioane și este evident că vor fi 100 de milioane care vor refuza să se vaccineze. La noi au fost ieri  aproape 70.000 de vaccinați, deci ne apropiem de o capacitate de 100.000. 

" "
" "

Problema la noi în acest moment nu este capacitatea de vaccinare, ci interesul românilor de a se vaccina. Scandalul AstraZeneca, care a fost amplificat de rețelele sociale, i-a făcut pe foarte mulți să fie mai degrabă rezervați. În acest moment, vaccinarea cu AstraZeneca se face în mod liber, fără programare, pentru că există vaccinuri și am văzut că acest lucru i-a atras pe unii, deci a mai crescut vaccinarea. Totul merge spre un vaccin foarte scump: Pfizer. Trebuie spus și asta, este cel mai scump vaccin și este scump nu numai datorită tehnologiei, ci și datorită modalităților de conservare.

Cum vom putea obține 5 milioane de vaccinați este discutabil, dar vă pot spune în felul următor: Pe 20 ianuarie, Joe Biden, în discursul inaugural, spunea că până la sfârșitul a 100 de zile din mandat va vaccina 100 de milioane de americani. Au spus că e imposibil. A depășit 150 de milioane în a 58 zi din mandat. Dacă există capacitate și există doze se poate”, spune analistul.

De asemenea, acesta atrage atenția că principalul obstacol în fața imunizării colective este apariția teoriilor conspiraționiste care au devenit din ce în ce mai populare pe rețelele sociale.

„De asta este important ca primul ministru să aibă autoritate. Mai sunt și alte personaje politice importante în logica simbolică a politicii românești și sigur că au transmis semnale legate de vaccinare, dar nu au putut contracara aceste teorii ale conspirației care sunt foarte populare și care vin pe un fond de neîncredere generală în știință în România, din cauza absenței orelor de educație științifică în școală. 

Oamenii pot crede orice minunăție pe care o transmit colportorii de pe rețelele sociale și nu cred oamenii de știință pentru că nu au cunoștințe să verifice. Pe de altă parte, fiind crescuți în spiritul teoriilor conspirației să le ia în considerare, pentru eu, dumneavoastră și toți cei care ne urmăresc am fost crescuți în spiritul teoriei conspirației. Nu înseamnă că nu există conspirații, dar ideea este să avem capacitatea intelectuală de a analiza un fapt cu propriile noastre resurse, astfel încât să stabilim dacă este sau nu adevărat”, conchide Cristian Pîrvulescu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *