„Înscenare”. La câteva minute de la aflarea veştii despre tentativa de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump, acest cuvânt era în trend pe X în Statele Unite. Este un cuvânt care a devenit sinonim cu teoriile conspiraţiei vehiculate marginal pe reţelele sociale, adesea pentru a pune la îndoială un atac. Însă, în 24 de ore, cuvântul a inundat conversaţia online obişnuită, iar postările pline de speculaţii lipsite de dovezi, pline de ură şi abuzive au adunat milioane de vizualizări pe X, relatează BBC.
Tentativele de asasinare a preşedinţilor americani au fost în trecut un magnet pentru conspiraţii. Asasinarea lui John F. Kennedy în noiembrie 1963 este cel mai cunoscut caz. A fost primul care s-a desfăşurat în timp real, aşa că nu este surprinzător că au înflorit zvonuri nefondate.
Dar ceea ce a ieşit în evidenţă acum este modul în care această frenezie a cuprins toate părţile spectrului politic. Nu s-a limitat la grupuri de susţinători politici. A intrat în mod activ ca recomandare în fluxurile „Pentru tine” ale utilizatorilor, în timp ce aceştia încercau să înţeleagă ce s-a întâmplat. Şi adesea a fost vorba de postări ale utilizatorilor care au cumpărat bife albastre, oferindu-le o proeminenţă mai mare.
CUM SE NASC TEORIILE CONSPIRAŢIEI?
Ca întotdeauna, teoriile conspiraţiei au început uneori cu întrebări legitime şi confuzie. Acestea s-au axat pe presupuse deficienţe de securitate, mulţi utilizatori întrebându-se, în mod firesc, cum s-a putut întâmpla acest lucru? Cum a reuşit atacatorul să ajungă pe acoperiş? De ce nu a fost oprit? În acest vid a pătruns puternic un val de neîncredere, speculaţii şi dezinformare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News