Skip to content
Știri locale Timiș

Terapii oncologice inovative la Spitalul Județean „ Pius Brînzeu” din Timișoara

Centrul de terapii genice şi celulare în tratamentul Cancerului – OncoGen, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „ Pius Brînzeu” din Timișoara, se află în faţa unei premiere naţionale: în câteva luni, primii pacienţi cu anumite forme de leucemie vor începe un tratament inovativ cu celule imune modificate genetic.

„Am reuşit să punem la punct această tehnologie. Avem deja o colecţie de celule şi de vectori, de viruşi care modifică genetic aceste celule autoimune. În perioada următoare, sperăm în câteva luni, să trecem la tratamentul primilor pacienţi, care se pretează la astfel de tratamente. Deocamdată, vorbim de un grup de leucemii. E o premieră pentru România, nimeni de la noi din ţară nu are posibilitatea să facă acest lucru”, a explicat directorul OncoGen, prof. dr. Virgil Păunescu

Specialiştii de la OncoGen au început să lucreze la tratamente avansate în cancer, în special la terapia cu celule modificate, în urma cu patru ani, după o finanţare de 2 milioane de euro din fonduri europene.

Anumiţi pacienţi cu anumite forme de leucemii vor fi selectaţi pentru a intra în această procedură. Li se vor lua celule ale sistemului imun, celule albe, limfocite T, celule Natural Killer (purtătoare de receptori himerici de antigen) care nu recunosc tumora, vor fi modificate în laborator cu ajutorul unor vectori aşa încât să o poată recunoaşte, după care ele vor fi reinjectate la pacient. E vorba de pacienţi care nu mai au nicio şansă, ar mai trăi între trei şi patru ani. Rata de succes este între 50 şi 90 la sută de vindecare. Intrând în acest proiect terapeut pur şi simplu se vindecă”, a precizat directorul Centrului.

La centrul OncoGen s-au făcut cercetări şi pentru imunoterapia oncologică, o altă metodă folosită cu succes în lupta cu cancerul.

Imunoterapia e un termen generic, larg, care include terapia cu anticorpi monocromali dezvoltată de marile companii şi care este disponibilă pe piaţă. Vorbim de anticorpi care nu se adresează tumorii, ci sistemului imun, iar următoarea fază, care este în stadiu de cercetare foarte avansată – deja câteva produse au intrat pe piaţă, e vorba de celule modificate imun, care deocamdată se pot face doar la Timişoara. Noi suntem pregătiţi să trecem la producţia pentru pacienţi a acestor tehnologii”, a declarat prof. dr. Virgil Păunescu, care face un apel către factori decizionali din această țară să sprijine OncoGen la punerea în funcţiune a anumitor instalaţii care ar permite trecerea la studii clinice, adică realizarea acestor tehnologii în condiţii de fabrică de medicamente, potrivit Adevărul.

Cu fiecare zi, cu fiecare lună cu care întârziem punerea în funcţiune a acestor instalaţii, pacienţii cu aceste forme de leucemii cu limfocite B pierd lupta cu această boală”, a adăugat managerul Centrului OncoGen.

Centrul de cercetare medicală OncoGen a fost realizat în urmă cu patru ani, printr-o investiţie pe fonduri europene, de peste 12 milioane de euro, pe Axa de Competitivitate. Asta presupunea ca centrul din Timişoara să intre în competiţie pe zona de asistenţă-cercetare cu centrele din ţară, dar şi cu cele din Occident, faţă de care România trebuie să reducă decalajul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *