Skip to content
Politică

Terenurile din România, în mâinile străinilor. Boștinaru acuză „trădarea” tehnocraților EXCLUSIV

victorbostinaru.ro

Eurodeputatul Victor Boștinaru (vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European) a acordat luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre un fenomen pe cât de marginal pe agenda publică, pe atât de îngrijorător: proprietatea străină asupra terenurilor agricole din România.

CITIȚI ȘI: Siguranța națională, în pericol. Străinii dețin 45% din terenurile agricole

Discuția a pornit de la demersul altul europarlamentar (de data aceasta, de la PNL), Daniel Buda, în sensul stopării acestui fenomen. Concret, întrebat dacă el rezonează cu demersul fostului PDL-ist, Victor Boștinaru a răspuns afirmativ, dar a subliniat că, în orice stat membru UE, ultimul cuvânt în astfel de probleme îl au parlamentele naționale.

În același context, PSD-istul a criticat guvernul Victor Ponta, în care ministrul Agriculturii de atunci, Daniel Constantin, nu și-a ținut promisiunea de a stopa vânzarea terenurilor agricole către străini.

„Reglementarea proprietății pământurilor din statele membre ține de competența exclusivă a acestor state. E drept: regula europeană spune că nu pot fi împiedicați cetățenii europeni în a accede la proprietăți asupra terenurilor, dar în funcție de reglementarea națională.

Deci domnul Daniel Buda pe fond are dreptate – împărtășesc aceeași îngrijorare, cu două amendamente. Primul: această lună, se depune la Parlamentul României noua Lege a pământului, care va introduce reglementări extrem de severe în ceea ce privește transferul de proprietate și condițiile de proprietate asupra terenurilor agricole, lucru care trebuia făcut cu mult, mult înainte. A doua remarcă: guvernul Ponta și ministrul Daniel Constantin, după o campanie de presă, s-au angajat că vor pregăti un proiect de lege în acest sens, iar eu – de bună-credință – am înaintat atunci un număr de amendamente, inspirate toate din legislația statelor membre. Domnul Daniel Constantin și domnul Victor Ponta ne propun astăzi în partidul Pro România un mod de a guverna țara. Au uitat însă complet de acest eșec dureros”, a detaliat Boștinaru.

Nici tehnocrații nu au scăpat de revolta lui Victor Boștinaru (în frunte cu președintele Klaus Iohannis), social-democratul vorbind chiar despre „trădare” în cazul foștilor guvernanți ai lui Dacian Cioloș.

„Trebuie să îi amintim și domnului președinte Klaus Iohannis că anul trecut pe vremea asta era de-a dreptul revoltat că în acel moment se spunea că în jur de 30% din proprietatea terenurilor agricole este a cetățenilor străini. Între timp, această proporție a crescut, dar nu l-am mai auzit pe domnul președinte Iohannis să fie revoltat. Și nu ezit să spun că partidul meu – PSD – ar fi trebuit să facă din Legea proprietății terenurilor agricole una dintre urgențele sale, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat. Dacă se întâmplă abia acum, îndrăznesc să spun că este foarte târziu și probabil România are cea mai mare parte din terenul agricol înstrăinat, în comparație cu toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, ceea ce este o eroare strategică și se poate transforma într-un risc de securitate națională. Din 2012 (de când a început să apară la suprafață fenomenul înstrăinării pământurilor) și mai ales în 2013-2014 (atunci când ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a și promis că va face ceva), nu s-a făcut nimic.

Am omis un episod: episodul fostului ministru tehnocrat al Agriculturii (Achim Irimescu – n.r.), care și domnia sa se declarase îngrijorat de înstrăinările terenurilor agricole, dar atât de mare a fost înstrăinarea, încât guvernul tehnocrat nu a reglementat la rândul său absolut nimic. Așa încât haideți să hotărâm noi doi cum să numim asta: e neglijență? Este lașitate? E complicitate? Unii ar putea să spună că o asemenea înstrăinare ar fi egală cu trădarea, a încheiat europarlamentarul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *