Skip to content
Opinii & Analize

Tergiversarea legii carantinei și izolării aruncă România într-o dramă. Trei scenarii pentru ieșirea din actualul blocaj

Inquam Photos / Alex Nicodim

Zilele acestea pare că asistăm la o piesă de teatru jucată în Parlament, pe sănătatea românilor. După ce proiectul de lege privind carantina și izolarea a fost votat de social-democrați în Camera Deputaților, cu amendamentele pe care chiar ei le-au adus, tot social-democrații au refuzat să adopte ulterior proiectul în Senat. O situație de-a dreptul paradoxală, însă în spatele căreia se ascund mai multe calcule politice cinice.

Mizele PSD

PSD a înțeles că pot obține mai mule din acest joc, respectiv umilirea premierului Ludovic Orban și recunoașterea meritelor de a fi reparat greșelile Guvernului din lege.

" "

Toate aceste lucruri contează în calculele electorale ale social-democraților, dar sunt făcute pe spinarea românilor și cu prețul adâncirii pandemiei. Legea privind carantina și izolarea devine acum necesară în contextul exploziei cazurilor de coronavirus din ultimele zile și în lipsa spiritului civic al unei bune părți a populației care a căzut victimă teoriilor conspirației și care acționează complet iresponsabil. Problema constă în faptul că în acest moment social-democrații au o cu totul altă agendă care ține de alegerile de anul acesta. Tergiversarea lucrurilor de către PSD are un singur scop politic: devoalarea liberalilor drept incapabili de a guverna eficient. Desigur, în acest joc politic, liberalii au partea lor de vină, nereușind să trimită în Parlament un proiect de lege fără vulnerabilități. În plus intervenția CCR pe legislația din timpul stării de urgență i-a decredibilizat și mai mult pe liberali.

Acum social-democrații își fac calculele electorale și au ajuns la concluzia că pot obține procente semnificative din acest joc cinic. Ei mizează și pe slaba încredere a populației în guvern, o încredere care din 1990 încoace s-a menținut la cote alarmant de mici pentru stabilitatea unei democrații, indiferent de cine s-a aflat la guvernare. Altfel spus, românii nu prea au încredere în guvernanți. La asta se adaugă și lipsa spiritului civic la o bună parte a populației, precum și predispoziția spre teorii conspiraționiste. În lipsa unei culturi politice solide, publicul cade adesea pradă acestor teorii, care prin simplitatea lor devin atrăgătoare pentru românul mediu. Iată așadar pe ce se bazează PSD în tergiversarea legii. Din declarații e lui Orban și exasperarea afișată de acesta, strategia pare a funcționa foarte bine. Așadar, ne întrebăm dacă liberalii au vreo cale de ieșire din acest joc politic.

Cum ies liberalii din capcană

Blocajul actual înseamnă, dincolo de calculele electorale ale social-democraților, agravarea situației pandemice din România. Pe plan extern deja mai multe state au impus restricții de circulație cetățenilor români. Toate acestea ne costă pe noi, ca stat. Așadar cum ieșim din actualul blocaj?

Primul scenariu ar fi acela în care Ludovic Orban acceptă termenii celor de la PSD. Riscul în acest caz ar fi legat de faptul că liberalii vor arăta ca și cum au cedat în fața presiunilor PSD, iar lucrul acesta i-ar putea costa la alegeri. Desigur, responsabilitatea guvernanților este în ultimă instanță față de populație și mai apoi față de partid. Dacă Orban reușește să arate asta opiniei publice, PSD va fi cel care va pierde, de vreme ce social-democrații sunt interesați acum strict de alegeri.

Al doilea scenariu ar fi acela în care PSD își face jocul și în final acceptă proiectul de lege și nu mai tergiversează lucrurile. Desigur asta înseamnă, la fel ca în primul scenariu, că liberalii și social-democrații vor găsi cel mai mic numitor comun, indiferent de pierderile electorale.

Ultimul doilea scenariu ar fi acela în care președintele Iohannis ,în virtutea rolului său, intervine și tranșează dezbaterea. Pentru Iohannis ar fi ocazia perfectă să-şi demonstreze abilităţile de mediator, să aducă la aceeaşi masă toate forţele politice, să deblocheze într-o singură zi tot impasul la care s-a ajuns pe scena politică. Scenariul nu ar fi deloc exclus mai ales că președintele se află la ultimul mandat și din acțiunile sale din ultima vreme, arată că dorește să fie mult mai implicat decât în mandatul precedent.

România nu își permite să rămână prea mult timp în actualul blocaj. O cale trebuie găsită, iar mai devreme sau mai târziu unul dintre scenarii va trebui aplicat.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *