Skip to content
Politică

Teroare în Istanbul. Un procuror a fost luat ostatic într-un tribunal (FOTO)

" "

Un procuror a fost luat ostatic, marti, intr-un tribunal din Istanbul, de catre mai multe persoane inarmate.

Atacatorii au publicat imagini in care se poate vedea cum un barbat mascat tine un pistol la tampla magistratului, arata Russia Today.

" "
" "

Agresorii fac parte dintr-o grupare considerata terorista nu doar in Turcia, ci si pe teritoriul Uniunii Europene si Statelor Unite.

Este vorba despre gruparea Frontul Revolutionar pentru Eliberarea Poporului (DHKP/C) din Turcia, o organizatie de extrema stanga.

Membrii gruparii au intrat cu armele in tribunal si l-au amenintat cu un pistol pe procuror. Ulterior, fortele de securitate au patruns si ele in cladire, iar in acest moment criza este in desfasurare.

Magistratul luat ostatic, Mehmet Selim Kiraz, se ocupa de dosarul unui adolescent in varsta de 15 ani, Berkin Elvan, care a murit in urma unui atac cu gaze lacrimogene al politiei din Turcia, in vara anului 2013, in timpul protestelor pentru Parcul Gezi, relateaza publicatia turca Hurriyet Daily News.

Gruparea a condamnat actiunile fortelor de securitate din acea perioada, cand in Turcia au avut loc ample proteste fata de defrisarea Parcului Gezi din Istanbul pentru realizarea unui proiect imobiliar, care ulterior s-au transformat in manifestatii impotriva premierului de atunci Recep Erdogan. Acesta a devenit intre timp presedintele Turciei.

In timpul protestelor din 2013, au avut loc violente confruntari intre fortele guvernamentale si manifestati, iar 19 persoane au fost ucise. De asemenea, mii de oameni au fost raniti, dintre care zeci de manifestanti s-au ales cu traume severe.

Astfel, membrii gruparii DHKP/C au cerut ca, in cel mult 60 de minute, adica pana la ora locala 15.36, politistii care l-au ucis pe Elvan sa isi recunoasca faptele.

De asemenea, atacatorii au mai solicitat ca persoanele responsabile sa fie aduse in fata unui tribunal popular, nu in fata unei instante traditionale.

O alta revendicare a atacatorilor este achitarea tuturor celor care au participat la mitinguri de solidaritate fata de adolescentul ucis, iar apoi au fost trasi la raspundere in fata justitiei.

Adjunctul procurorului-sef Vedat Yigit a declarat ca grupul si politia poarta negocieri prin intermediul unui mediator ales de agresori.

Politistii au reusit sa ajunga pana la etajul al saselea al tribunalului, unde se afla biroul procurorului Kiraz. Totodata, mai multe trupe speciale au fost trimise la locul atacului.

Avocatul Niyazi Mavi a declarat pentru CNN Turcia ca magistratii nu si-au intrerupt activitatea, care se desfasoara in conditii normale la celelalte etaje, in timp ce criza se desfasoara la un singur nivel.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *