Skip to content
Politică

Teroarea Statului Islamic se extinde. Cel mai periculos scenariu

 

Un jihadist susţine că peste 4.000 de combatanţi din cadrul Statului Islamic au pătruns în Europa în calitate de refugiaţi.

Peste 4.000 de combatanţi ai reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI) ar fi pătruns până acum în Europa în calitate de refugiaţi, relatează Sunday Express în pagina electronică, citând o sursă din cadrul SI.

Am „reuşit“ să facem transferul, a spus pentru Sunday Express sursa citată. Combatanţi SI se alătură fluxului de refugiaţi în porturile turceşti Izmir şi Mersin, de unde ajung pe coastele Italiei pe Marea Mediterană. Ulterior, ei se îndreaptă către alte ţări europene, în special Suedia şi Germania.

Două călăuze turceşti au confirmat această informaţie. Una dintre ele a mărturisit că a ajutat aproximativ zece terorişti să ajungă în Europa. Unii pretind că merg în vizită la familiile lor, în timp ce alţii spun că pleacă în Europa cu scopul de „a aştepta să aţioneze oricând“.

Trimiterea de combatanţi este începutul acţiunii de represalii pentru atacurile aeriene defăşurate în Irak şi în Siria de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, suţine sursa citată de Sunday Express. „Vrem să facem un califat (…) în lumea întreagă“, a subliniat sursa. Jihadiştii din cadrul SI au proclamat în vara anului 2014 înfiinţarea unui califat în teritoriile ocupate în Irak şi în Siria. Trupele loiale regimului de la Damasc, rebelii sirieni, armata irakiană, miliţiile şiite, forţele kurde şi coaliţia condusă de Statele Unite încearcă să-i elimine din teritoriile ocupate. Potrivit CIA, Statul Islamic numără peste 30.000 de combatanţi, informează adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *