Skip to content
Politică

Test politic critic la alegerile partiale din 11 iunie. Care este miza pentru partide? EXCLUSIV

dcnews.ro

49 de localități vor intra, de pe 27 mai, în febra campaniei electorale declanșată de alegerile parțiale pentru desemnarea unui nou primar, după ce foștii aleși și-au dat demisia sau au rămas fără mandat.

Două municipii reședință de județ, Craiova și Târgu Jiu, orașele Roman, Moinești, Lupeni, Râșnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinți-Târg, Țăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Bușteni, Băicoi și 35 de comune reprezintă miezul unei dispute politice încinse între forțele de dreapta și de stânga.

Miză uriașă, joc fără subtilități

Miza este una uriașă, alegerile parțiale din acest moment urmând să demonstreze dacă scena politică din România a ajuns să se polarizeze în jurul celor două partide emblematice din politica ultimelor două decenii: PNL și PSD.

Pentru liberali însă, momentul este unul destul de încins, pe 17 iunie, PNL având organizate si alegerile interne la vârf.

„Avem o bătălie dură de dus. Guvernul PSD a ales să poziționeze în mod intenționat alegerile parțiale în plin proces de alegeri interne în interiorul principalului partid de opozitie, PNL.

Desigur, avem o singură strategie în cadrul alegerilor parțiale, iar candidații din alegerile interne și-au manifestat deja dorința de se alătura candidaților PNL pentru a-i sprijini.

Însă, nu pot fi așteptate miracole, câtă vreme social-democrații folosesc toate instrumentele de care dispun pentru a intimida candidații noștri la alegerile parțiale sau pentru a influența populația prin intermediul acțiunilor duse de unele instituții publice din aceste localități. Vorbesc în cunoștință de cauză și, din 27 mai, când mă voi implica activ în campanie voi dezvălui și jocul incorect derulat de PSD”, a precizat pentru PSnews deputatul PNL Raluca Turcan.

Variabila USR

Direct sau prin emisari, cei doi candidați cu șanse reale de câștig din cursa internă a PNL, Ludovic Orban și Cristian Bușoi, par să dedice o atenție deosebită compeției electorale din cele 49 de localități, o victorie în alegerile parțiale a unui eventual susținător putând reprezenta un as în mâneca în competiția internă.

Bușoi, de exemplu, este decis să folosească un arsenal de imagine în susținerea candidatului Mario Oprea la primăria Craiovei, primarul Nicolae Robu din Timișoara fiind rugat să i se alăture acestuia în Cetatea Băniei, pentru un plus de simpatie pe care l-ar putea strânge de la electoratul craiovean.

„Nu este cel mai de dorit lucru să avem un termen atât de strâns între cele două tipuri de alegeri. Domnul Bușoi m-a rugat să îmi fac timp să ajung și în Craiova pentru a susține candidatul partidului în alegerile parțiale. O să mă duc, bineînțeles, deși am alegeri și într-o comună din Timiș.

Cred că va fi o luptă deschisă între PSD și PNL. Nu văd cum USR sau alt partid mic va reuși să mai provoace surprize în acest moment. Avem avantajul de a beneficia de disensiunile care se înregistrează la vârful PSD.

Multe dintre promisiunile PSD din campania electorală nu au mai fost puse în practică, iar  acest lucru mă face să cred că lumea nu va mai merge cu același entuziasm la urne, așa cum a făcut-o în timpul alegerilor parlamentare”, se arată încrezător primarul liberal al Timișoarei.

În ciuda optimismului manifestat de acesta, USR ar putea reprezenta o piedică pentru liberali în mediul urban, mai ales, după cum admite Turcan. ”Este posibil ca în mediul urban, USR să capitalizeze voturi în continuare.

Nu cred însă că momentul 11 iunie reprezintă unul crucial pentru viitorul partidului. Este doar o provocare pe care trebuie să o gestionăm cât mai bine. După 17 iunie, ceea ce se va întâmpla cu PNL ține de voința partidului. Adevăratele provocări de viitor ale PNL le reprezintă faptul că partidul este debusolat în acest moment și că avem nevoie de anumite direcți clare, cu puncte cheie de atins pentru a dovedi electoratului că reprezentăm o alternativă viabilă la PSD”, a mai spus Raluca Turcan.

Senator PSD: „Liberalii au probleme mari!”

De cealaltă parte, senatorul PSD Șerban Nicolae se arată convins că majoritatea candidaților social-democrați vor treece cu brio testul alegerilor parțiale.

„Noi tratăm cu seriozitate orice examen electoral. Am încredere în candidații noștri, vor face o figură bună. Nu cred că USR, acest PPDD ceva mai curat în limbaj, mai poate reprezenta o surpriză. Chiar nu văd cum electoratul ar mai putea pica în capcana unui partid anti-sistem creat chiar în interiorul sisatemului.

Cred că alegătorii din România, după 27 de ani de experiențe electorale diverse, nu mai pică în capcana candidaților providențiali.

PNL… chiar nu știu ce să zic! În mod normal, faptul că sunt în plină campanie internă ar trebui să îi motiveze. Dar, problemele PNL sunt altele. Ei sunt ocupați să se războiască cu grupări politice din seria B, cum ar fi USR. La liberali sunt probleme majore, așa cum ar fi lipsa de credibilitate și lipsa unor programe coerente prin care să atraga tenția electoratului”, consideră senatorul Șerban Nicolae.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *