Test reuşit pentru „DragonFire”, prima armă cu laser a Marii Britanii

Sursa foto: Sky News

Prima armă cu laser a Marii Britanii, denumită DragonFire, a fost testată cu succes reuşind să doboare cu viteza luminii drone în mişcare, a anunţat ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, relatează AFP.

„Cercetătorii militari britanici au doborât pentru prima dată drone folosind laserul, pentru a străpunge cu viteza luminii ţintele care se apropiau”, a scris pe X Grant Shapps.

Testul a avut loc pe Insulele Hebride, din vestul Scoţiei.

DragonFire are o asemenea precizie, încât poate lovi o monedă de o liră (450 de grame) de la o distanţă de un kilometru, a precizat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat. Cu toate acestea, raza sa maximă de acţiune este clasificată ca secret de apărare.

„Putând să fie montată pe viitoarele nave de război, aceasta va fi o armă vitală a Marii Britanii pe măsură ce ameninţarea războiului cu drone creşte. DragonFire este doar una dintre capacităţile potenţial revoluţionare în care investim pentru a obţine un avantaj în faţa inamicilor noştri”, a declarat ministrul Grant Shapps pe X.

În plus, arma este şi foarte ieftină. Operarea sa costă mai puţin de 10 lire sterline pe lovitură, cu mult sub miile de lire sterline necesare pentru a intercepta o dronă în Marea Roşie, de exemplu. Pentru marina britanică, care va putea instala DragonFire, miza este mare. Ea trebuie să riposteze folosind resurse antiaeriene – cel mai adesea rachete, care sunt costisitoare – împotriva dronelor sau a rachetelor de slabă calitate fabricate cu costuri reduse.

Într-un conflict asimetric, această diferenţă de costuri este întotdeauna exploatată de adversarul mai slab pentru a-l secătui de fonduri pe adversarul mai puternic.

Utilizarea tot mai frecventă a dronelor de către numeroase grupări teroriste înarmate reprezintă un motiv de îngrijorare pentru militari. Arma cu laser ar putea fi, prin urmare, o soluţie rentabilă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: