Skip to content
Educație

Testarea elevilor acasă, salutată de președintele asociaților de părinți: O decizie care încheie acest ping pong între ministerele Educației și Sănătății

Inquam Photos / Octav Ganea

Decizia de la nivelul Ministerului Educației privind testarea elevilor acasă, de către părinți, cu teste de salivă, pentru depistarea unei eventuale infectări cu SARS-Cov-2 „este o veste bună”, spune, pentru PS News, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Acesta susține că, prin această decizie, scandalul dintre medici și părinți și dintre Ministerul Educației și cel al Sănătății trebuie să ia sfârșit, astfel încât elevii să revină la școală în format clasic.

„De data aceasta suntem de acord cu această decizie și nu pentru că ar fi o decizie perfectă, dar ținem cont de acest context. Având în vedere comunicatul societății medicale, care spunea că într-adevăr ar exista o doză de risc dacă aceste doze ar fi administrate la nivelul școlilor, ținând cont și de reacția sindicatelor care au spus că nu vor să îndeplinească acest act care nu era în atribuțiile lor, am considerat că decizia este una logică.

Probabil că sunt școli care vor accepta și la gimnaziu, dar și la ciclul primar și preșcolar. Decizia este una pe cale de consecință, astfel încât să terminăm acest scandal, acest ping pong între cei de la Educație și Sănătate, între părinți și cadre medicale. Trebuie să facem tot ceea ce ține de noi pentru a putea reveni la școală în format clasic.

Este o veste bună pentru elevi. S-a luat o decizie corectă din punctul nostru de vedere”, a declarat pentru PS News Iulian Cristache.

iulian cristache federatia nationala a parintilor
Iulian Cristache (Inquam Photos / Octav Ganea)

Testele de salivă care ar urma să li se facă elevilor pentru depistarea unei eventuale îmbolnăviri de COVID vor putea fi administrate de părinți la domiciliu sau de către școlile care au condiții și care doresc acest lucru, însă în cazul testării la școală va fi nevoie de acordul părinților, a anunțat joi ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul educației a făcut o serie de precizări, într-o conferință de presă, în legătură cu procedura de testare și de raportare a testelor pozitive.

Astfel,  dacă testul de salivă este pozitiv, se face și testul PCR, iar elevul va prezenta la școală rezultatul acestuia: dacă este negativ, va continua să vină la școală.

Dacă nu se face testul PCR, în cazul în care testul de salivă este pozitiv, sau dacă testul PCR este și el pozitiv, atunci elevul rămâne la domiciliu 14 zile.

Școala este cea care va decide dacă testarea elevilor se va face în instituția de învățământ sau va fi făcută de către părinți, acasă. Rezultatul va fi trimis în scris sau pe email dirigintelui sau învăţătorului sau persoanei desemnate în şcoală pentru aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *