Skip to content
Politică

Testarea reacțiilor autorităților în caz de cutremur. Cum s-a desfășurat faza ajutorului internațional

a1.ro

Exerciţiul care testează reacţia autorităţilor în cazul unui cutremur de proporţii a ajuns în faza de ajutor internaţional. În a treia zi de simulări bilanţul pentru care se antrenează salvatorii a ajuns la peste 5.200 de răniţi ce trebuie ţinuţi în viaţă. Pentru asta, medici români au lucrat împreună cu colegi din Israel într-un impresionant spital de campanie instalat de aceştia la marginea Bucureştiului.

Corturile speciale aduse de israelieni în comuna Pantelimon de lângă Bucureşti s-au transformat în săli de spital în toată regula. Anca Mihailovici, un medic român care lucrează de mai mulţi ani în Israel, spune că pacienţii răniţi de un cutremur de proporţii pot fi trataţi în spitalul de campanie, oricât de gravă ar fi starea lor. În timpul exerciţiului, chiurgi din Israel s-au pregătit să facă intervenţii de urgenţă în două săli de operaţii dotate ca la carte, potrivit Digi24.ro.

Usov Denis, medic din Israel: Aici efectuăm 4 sau 5 operaţii până dimineaţa.

Mihaela Brazdeș, jurnalist Digi24: Camera de Terapie Intensivă din spitalul mobil al delegaţiei israeliene este la fel ca o secţie de Terapie Intensivă dintr-un spital obișnuit. Aici se găsesc toate aparatele, vorbim despre aparat cardiac, despre infuzoare, dar şi aparate de oxigen. În plus, în această cameră se poate face şi resuscitare, iar pentru acest lucru medicii au la dispozitie defribrilatoare automate.

Tot la marginea Bucureştiului, în Baza Aeriană 90 de la Otopeni, a ajuns şi prima aeronavă internaţională pentru acest exerciţiu: o aeronavă prezidenţială din Slovacia care a zburat spre România la cererea mecanismului Uniunii Europene de protecţie civilă.

Cristian Popa, jurnalist Digi24: Dacă în general avionul are satut de aeronavă prezidenţială, în situaţiile de criză, în doar 12 ore totul poate fi schimbat încât să poată prelua şi pacienţi răniți.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: Pot fi luați ușor răniți sau persoane care trebuie să plece, să ajungă undeva de unde să plece la ei acasă.

Exact ca în cazul unei intervenţii după un cutremur adevărat, salvatorii nu s-au oprit nici azi-noapte. 500 de angajaţi ai primăriei au montat mii de paturi în subsolul Arenei Naţionale.

Maria Moiş, jurnalist Digi24: În cazul unei catastrofe, în parcarea subterană a stadionului vor putea fi adăpostiți pe aceste paturi peste 10.000 de oameni.

Exerciţiul care testează reacţia salvatorilor în cazul unui cutremur de 7,5 se încheie miercuri seara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *