Skip to content
Politică

Teste gratuite pentru depistarea cancerului la colon. Cei cu probleme vor fi programați pentru mai multe investigații, tot gratuit

Bazuka

3.000 de teste rapide pentru depistarea cancerului colorectal vor fi distribuite gratuit, în scop preventiv. Boala este depistată anual la peste 10 mii de persoane, iar jumătate nu pot fi salvate pentru că ajung prea târziu la medic. Diagnosticat la timp însă, cancerul de colon poate fi vindecat.

Cristina a avut o rudă dignosticată cu cancer la colon. Atunci și-a convins toți apropiații să facă un test rapid, care depistează boala.

Alte două persoane au aflat astfel că sunt în pericol, pentru că testul a ieșit pozitiv.

Dr. Victor Tomulescu, medic primar chirurgie general: „Screeningul permite detectarea leziunilor precanceroase și a stadiilor precoce de cancer, astfel încât (…) putem avea o abordare minimal invazivă și putem vorbi despre vindecare„.

Cancerul colorectal este pe locul 2 în Europa și în România după numărul de cazuri depistate, dar şi în cazul deceselor. Acum, depistarea bolii se poate face şi acasă, cu un simplu test. Proba trebuie dusă ulterior la un laborator, pentru a fi analizată.

Prof. asoc. dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală: „Rata de supraviețuire la 5 ani pentru persoane identificate în stadiul I de cancer colorectal este de peste 90%, pe când în stadiul IV, metastatice, este de doar 8%„.

Potrivit specialiștilor, până acum, la 10-20% dintre pacienții testați, rezultatele au fost pozitive.

Spitalul Ponderas pune la dipoziție 3.000 de teste gratuite pentru persoanele de peste 45 de ani sau pentru tinerii cu predispoziție genetică.

Cei depistați cu probleme vor fi programați pentru colonoscopie, tot gratuit, în cadrul programului de screening, potrivit stiri.tvr.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *