Skip to content
Sport

Teste rapide COVID-19 pentru sportivii români care participă la competiții interne

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Testele rapide pentru COVID-19, ale căror rezultate pot fi comunicate în câteva minute, vor fi folosite și pe sportivii români în competiţiile interne în următoarele zile, a declarat Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe.

Am o veste bună. Lucrăm la modificarea ordinului care reglementează modul de testare a sportivilor din România. În România de curând au fost certificate acele teste ieftine şi rapide care funcţionează în Uniunea Europeană. Iar sportivii din România vor putea folosi aceste teste mult mai ieftine pentru competiţiile noastre interne. Eu ştiu că preţul lor este undeva la 5 euro.

" "
" "

Chiar în aceste momente am modificat şi am trimis la Ministerul Sănătăţii noul ordin care practic dă posibilitatea sportivilor să folosească aceste teste ieftine şi eficiente. Deblocăm astfel şi competiţiile pentru copii şi juniori, pentru că asta era marea problemă, nu îşi permiteau testele PCR. Acum putem debloca şi ligile inferioare. Deci e o chestiune de o zi sau două… voi anunţa public atunci când va veni şi de la Ministerul Sănătăţii acest ordin modificat„, a afirmat Stroe, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că există filtre care împiedică deschiderea focarelor în sport şi care protejează sănătatea sportivilor. „Datorită acestui fapt, numărul cazurilor de COVID este unul relativ mic. Mai mult decât atât am putut organiza în România şi competiţii internaţionale. În acest moment toate loturile naţionale şi olimpice îşi pot desfăşura activitatea. Şi aş putea spune că sportul este unul dintre domeniile foarte bine reglementate când vorbim despre protejarea sănătăţii participanţilor”, a precizat Ionuț Stroe.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat miercuri că primele tester rapide pentru depistarea noului coronavirus vor ajunge la sfârșitul acestei săptămâni și vor putea fi folosite în Unitățile Primiri Urgențe. „Este vorba despre 43.000 de teste care ar urma să fie distribuite pe 5 sau pe 6 noiembrie„, a anunţat Tătaru.

Testele au fost achiziționate „pentru a decolmata aceste unităţi de primiri urgenţe şi pentru a avea un rezultat rapid pentru cei care se prezintă cu simptomatologie”. Totodată, ministrul Sănătății a ținut să precizeze că aceste teste rapide le vor fi făcute pacienţilor cu simptome de infecţie respiratorie care ajung în UPU, iar în funcție de rezultat ei sunt repartizați în spitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *