Testele antidrog de la INML nu sunt acreditate şi pot să nu pot fie probe în instanţă

Sursă foto: Freepik

Haosul testării antidrog continuă. După ce Antena 3 CNN a descoperit că de fapt nici testele INML nu sunt sigure – ci pot fi fals pozitive sau fals negative, pentru că sunt folosite acele teste calitative, şi nu cantitative, unele rapide care sunt gata în 72 de ore – apar noi dezvăluiri: aceste teste nu sunt acreditate.

Astfel, aceste teste nefiind acreditate RENAR ar putea să nu fie probe în instanţă.

„Da, într-adevăr, Institutul de Medicină Legală nu este acreditat de RENAR.

O acreditare o are Institutul de Medicină Legală din Iași pe alte domenii, dar institutul nu este acreditat pe niciun domeniu”, a declarat preşedintele RENAR, Ştefan Iacobescu, miercuri, la Antena 3 CNN.

În felul acesta, pericolul este ca aceste teste să nu poată fi folosite în instanță ca probe, să nu stea în picioare.

„Da, eu vă pot spune ce prevede regulamentul Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene numărul 765 pe 2008.

Acreditarea este modalitatea oficială de atestare a competenței organismelor de evaluare a conformității, inclusiv laboratoarele de încercări, de analize, de control”, a explicat şeful preşedintele RENAR.

Întrebat de ce nu se face această acreditare şi cine se face vinovat de situaţie, Ştefan Iacobescu spune că cine cere acreditarea o va primi.

„Problema noastră este foarte clară: cine solicită acreditarea o primeşte.

Se începe procedura corespunzătoare și în funcție de rezultatele valorice, se acordă certificatul de acreditare, care este certificat cu statut de autoritate publică”, a transmis şeful RENAR.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: