Skip to content
Politică

Testul major pentru PNL şi PSD. SRS dezvăluie ce poate dinamita principalele partide

Află care este testul major pentru PNL şi PSD. Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu dezvăluie ce poate dinamita principalele partide din politica românească.

Într-un articol publicat, vineri, pe blog (şi intitulat „Cine se teme de testul major?”), ziaristul atrage atenţia asupra factorului care poate distruge poziţia celor două partide în sondaje: eşecul la alegerile din 2016 privind Primăria Bucureştilor.

În acest context, Roşca Stănescu atrage atenţia că vidul de popularitate al PSD şi PNL poate arunca în joc candidaţi aşa-zişi „din afara sistemului”, precum Nicuşor Dan.

Redăm mai jos postarea integrală a lui SRS:

„Ce putem observa? Partidele mari au ezitari serioase in ceea ce priveste desemnarea unui candidat eligibil pentru Primaria Generala a Capitalei. Ele sunt constiente ca un eventual esec le va plasa, automat, pe un loc secund in intreaga competitie electorala. De aceea, nici PSD, nici PNL nu sunt , inca, in stare sa ia o decizie. Cele doua partide se asteapta unul pe altul. In timp ce partidele mici isi pot asuma riscuri maxime. Dar de ce ti-e teama, nu scapi! Care este miza ce poate fi castigata? Care este miza ce poate fi pierduta?

 

Miza care poate fi castigata la alegerile pentru Primaria Generala a Capitalei este mai mare decat miza care poate fi pierduta. Pare straniu, aparent de neinteles, dar asa stau lucrurile. Daca Sorin Oprescu nu ar fi fost blocat de anchetele DNA, cele doua mari partide, PSD si PNL nu ar fi fost silite sa treaca acest examen greu. Competitia pentru Primaria Generala a Capitalei ar fi fost formala. Pur si simplu pentru ca Oprescu ar fi castigat de la mare distanta. Iar PSD ar fi fost avantajat. Pentru ca, pana la urma, se putea ascunde, plia, in spatele candidatului castigator. In aceste conditii, pana la urma, si din perspectiva PNL, participarea la competitie ar fi fost una de onoare. Iar atunci candidatul nu trebuia sa fie neaparat si castigator. Ci doar onorabil. Acum situatia este cu totul si cu totul alta.

 

Terenul este liber. Pe acest teren, in fata a 10 % dintre cetatenii cu drept de vot ai Romaniei, sunt obligati sa joace, cat se poate de serios, reprezentantii tuturor partidelor. Si, in primul rand, ai PSD si PNL. Castigatorul va fi a doua persoana din Romania, in materie de legitimitate. Primarul General al Capitalei are, dupa presedintele Romaniei, cele mai multe voturi. Si asa cum s-a mai vazut, nu-i va fi greu sa preia, in viitor, fie Executivul, fie chiar Institutia Prezidentiala. Castigatorul devine o locomotiva teribila pentru partid in alegerile parlamentare. Iar finalul acestora inseamna puterea oferita, pe tava, unui partid, pentru urmatorii patru ani.

 

Scriitorul si analistul Stelian Tanase are dreptate atunci cand atrage atentia, in penultima sa postare, tuturor partidelor politice asupra examenului bataliei pentru Bucuresti. El semnaleaza, pornind de la modul in care se pozitioneaza electoratul, ca, pana in prezent, niciun partid nu s-a dovedit capabil sa propuna sau sa propulseze in constiinta publica un candidat eligibil. Asa este! Si nu ma mir deloc in aceste conditii de ce un outsider, Nicusor Dan, nu numai ca sta bine in ceea ce priveste intentia de vot, dar beneficiaza si de o rezerva consistenta. Rezerva lui Nicusor Dan si a candidatilor celorlalte partide consta in numarul extrem de mare de nehotarati. Pentru un Nicusor Dan, care nu are inca suficienta vizibilitate, a carui notorietate poate sa creasca, este o adevarata mana cereasca, in 2016, faptul ca cetatenii nu au prea mare incredere in partide. Pe de alta parte, atentie: niciun candidat nu poate castiga fara ca, in final, sa beneficieze de sprijinul unui partid. Fie si in mod mascat. Asa cum s-a intamplat cu Sorin Oprescu.

 

Acest exemplu, al lui Nicusor Dan, ar trebui, poate, avut in vedere si de PNL si de PSD. Poate ca mai au timp sa identifice in societatea civila personalitati remarcabile – si avem, slava Domnului, destule – cu inclinatii catre stanga sau catre dreapta, dar nemembre de partid, pe care sa le sustina la alegerile pentru Bucuresti.

 

Nu intentionez sa ma refer aici la numele aruncate, pana in prezent, in joc. Voi spune doar ca listele, cat de cat oficiale, prezentate de PNL si de PSD sunt neconcludente. Acele persoane, daca vor candida, nu au nicio sansa. PSD si PNL trebuie sa scoata altceva din palarie.

 

Cine va reusi, va castiga. Dar va trebui sa dea dovada de mult curaj. De creativitate chiar. Cine va reusi, ma refer la cele doua mari partide, sa puna mana pe Primaria Generala a Capitalei, va castiga, suta la suta, parlamentarele si va face Guvernul. Dar cine nu va reusi?

 

Si din aceasta perspectiva, PSD este in avantaj. Daca nu va obtine Primaria Generala a Capitalei, se va consola cu electoratul de stanga, din Moldova, Dobrogea, Oltenia. Si va admite ca asta este situatia. Ca a condus un intreg ciclu si Primaria si Executivul, iar acum, intrucat presedintele joaca in alta tabara, este firesc sa ramana in opozitie o perioada. In schimb, daca PNL pierde, situatia este dramatica. Daca pierde, pierde in conditiile in care are un presedinte de partea lui. In conditiile in care a stat pe tusa cativa ani. In conditiile in care, intre timp, a fuzionat, dupa cum se zice, cu PDL, devenind mult mai puternic. Pentru PNL, pierderea, in aceste conditii, a Primariei Generale a Bucurestiului, urmata de pierderea parlamentarelor, va fi un dezastru ireparabil. Din aceasta perspectiva, PNL trebuie sa se gandeasca de zece ori care este candidatul capabil, cu adevarat, sa castige. Si nu doar sa dea bine pe scena”.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *