Skip to content
Opinii & Analize

Testul nostru

Marțea asta, în Parlament, cu doar cîteva zile înainte de alegerile locale, PSD plus aliații săi (ProRomânia, ALDE, UDMR) au dat testul minimei corectitudini politice. L-au picat. Ocazia era să aprobe rectificarea bugetară a guvernului minoritar. N-au făcut-o, în schimb au impus prin lege mărirea pensiilor cu 40 la sută (în loc de 14%, cît a adoptat guvernul), mărirea salariilor profesorilor plus alte cheltuieli, un total estimat la 11 miliarde de lei numai anul acesta. De unde se vor scoate acești bani, nimeni nu știe. Mai exact, toată lumea (inclusiv PSD) știe că acești bani nu există pentru o țară cu un deficit bugetar estimat deja la peste 8% din PIB, în condiții de pandemie, de criză economică globală, la toate adăugîndu-se vechile dificultăți moștenite.

Scopul e transparent pentru oricine: mita electorală grosieră. Mesajul este: votați-ne fiindcă vă cumpărăm cu pensii și salarii pe care, de fapt, nu le veți primi niciodată. Nu contează. Voi, electoratul, să votați în orb pe stăpînii voștri.

Trebuie să admitem că mai păstrasem minime speranțe că, după căderea lui Dragnea și a acoliților lui, precum Dăncilă, după un congres în care a declarat că vrea să redevină un partid european, PSD va încerca – fie și în propriul interes – să facă și o altfel de politică decît cea a sabotării cu orice preț, nu neapărat a guvernului liberal, cît a eforturilor țării de a se descurca în vremuri grele. Ne-am făcut iluzii. Deja am văzut cum PSD prin interpuși a subminat unele dintre eforturile legislative ale guvernului de a limita răspîndirea noului coronavirus. Acum, obsedat exclusiv de putere, ba chiar și de fărîmituri de putere, e gata să ne pună pe toți să plătim un preț enorm – care poate fi echivalent cu colapsul financiar, dacă legea votată va fi promulgată și aplicată. Nu mai contează dacă liderii PSD sunt numai cinici (știind bine că legea nu poate fi aplicată nici dacă vor ajunge la putere din nou în decembrie), sau cred ei înșiși în elucubrațiile lor.

Este însă rîndul nostru, al celor care vom vota duminca asta și apoi pe 6 decembrie, să dăm și să trecem un test. Testul înțelepciunii politice, dar și al demnității. Sau ne vom lăsa prostiți și vom ceda, și de data asta, celoc care ne vînd fum și vom alege pe cel care vrea să ne pervertească voința? Vom alege pe acela care ne insultă inteligența și vrea să ne cumpere cu promisiuni absurde, de tipul celor cu care ne-am ars de multe ori în trecut? Sau poate, dezgustați de toți și de toate, vom refuza să alegem pe oricine, și, mulțumindu-ne să cîrtim și să înjurăm, nu vom merge la vot? Sau, dimpotrivă, vom merge și vom vota deciși să dăm o lecție pe care să n-o uite prea repede celor care vor să-și bată joc de noi și de necazurile noastre, nu puține?

Eu cred că trebuie să votăm, desigur, cu inteligență, dar și cu indignare. Avem nevoie de indignarea de anul trecut, de la europarlamentare, cînd ne-am năpustit să pedepsim nesimțirea și nemernicia lui Dragnea. Acum trebuie să pedepsim nemernicia epigonilor și a vechilor lui aliați, incapabili să priceapă că electoratul, fie și cel mai nevoiaș, are și el demnitatea lui de om și că tentativa grosolană, nici măcar un pic disimulată, de a-l sătura ca pe o vită cu o baniță de fîn putred, va fi aruncată cu scîrbă la gunoi.

Să recunoaștem: minciuna și înșelătoria sunt azi monedă curentă în politică. Totuși, există diferențe: iar cînd ele se manifestă într-un mod atît de brutal, pe față, ele mărturisesc un dispreț profund al celor care o practică pentru propriul electorat. Ne tratează ca pe niște decerebrați acești pretinși social-democrați, altfel putrezi de bogați fiecare! E intolerabil!

Să votăm așadar cuprinși de indignare și de revoltă și să-i lichidăm politic pe acești netrebnici, care ne mint pe față, care ne disprețuiesc și își rîd de noi, în timp ce adună averi! Avem puțină demnitate, sau suntem suflete de sclavi, gata să se vîndă cui le promite un blid? (Și nici măcar un blid plin!) Ei au picat testul lor. Noi însă ce vom face? Îl vom trece pe al nostru?

1 comentariu la “Testul nostru

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *