Skip to content
Cluj Politică Știri locale

Testul PSD Cluj a reușit: 70.000 de voturi, o organizație reformată din temelii și, mai ales, încrederea că stânga poate reuși la Cluj

ziar de cluj

Numirea jurnalistului Liviu Alexa în fruntea filialei PSD Cluj a șocat pe multă lume, după cum și manieră să de a reface din temelii filiala i-a surprins pe mulți. Primu lucru pe care l-a reușit Alexa, în afară de a se debarasa de toate uscăturile și trădătorii din partid a fost faptul că de circa 2 luni la Cluj se vorbește încontinuu despre reforma din PSD de la nivel local. Iar maniera pe care Alexa a ales să o abordeze e una cel puțin inedită: transparență totală și toleranță zero față de cei care au căpușat sau trădat acest partid. Lucru care pare să placă clujenilor.

După rezultatul rece din primul tur, când PSD Cluj a egalat scorul de la europarlamentare, Liviu Alexa și colegii săi din conducere, Adrian Mladinoiu și Mihai Mocanu, au reușit să-și mobilizeze echipele și să scoată un scor cel puțîn surprinzător, dublându-și votul de acum două săptămâni. Dacă în primul tur PSD scotea 37.000 de voturi la Cluj, în turul 2 PSD a marcat aseară o cifra neașteptat de bună: 70.000 de voturi, adică mai mult decât dublul turului 1, și peste, cu mult peste, votul de la parlamentarele din decembrie 2016, când PSD a luat un rușinos 61.000. Și spunem rușinos pentru că PSD era pe val în acel moment.

Dacă i se putea întâmplă orice lui Alexa în aceste opt săptămâni, i s-a întâmplat cu vârf și îndesat + TVA: contestarea unei anumite părți a primarilor, trădarea a trei deputați, și ieșirea din decor a unui primar trădător, cel de Turda, că să nu mai vorbim de faptul că, brusc, Cluj Napoca și-a reamintit că este fieful lui Klaus Iohannis. Fief pe care-l împarte cu USR.

Toate acestea nu i-au demotivat pe cei trei lideri, iar lucrurile bune au început să apară. PSD a reînviat la Cluj și asta s-a văzut prin echipele de campanie care au umplut străzile municipiului, dar și prin energia imprimată la nivel de județ. În fapt, PSD nu mai făcuse campanie adevărată de circa 10 ani.

La municipiu buba cronică a organizației e faptul că am găsit 20 de oameni și o delăsare totală, însă am recuperat toți oamenii inimoși care fuseseră alungați sau izolați, am adus alții, iar organizația municipală a căpătat un nou suflu, sub conducerea colegei noastre Anca Ciubancan. Va asigur că nu e ușor să găsești oameni și rezerve pentru 600 și ceva de secții de votare, după cum va spun că în acest partid nu există niciun fel de procedura, niciun fel de strategie de organizare. Nici nu e de mirare că Clujul a avut rezultate atât de proaste că și până acum, lenea și indolența foștilor „lideri” a făcut că PSD Cluj să fie foarte departe de organizarea politică pe care o au filiale precum Dolj, Olt sau Argeș. Acolo unde totul e cântărit și organizat astfel încât aceste filiale nu au niciodată emoții când vine vreun val, anti val, trend sau anti trend”, spune Liviu Alexa.

Poate cel mai notabil lucru reușit de Alexa este scorul incredibil realizat la municipiu în turul 2, unde aproape 30.000 de oameni (mult peste numărul de la europarlamentare) au ales să voteze PSD.

Pare dificil de înțeles cum funcționează lucrurile între mine, Mocanu și Mladinoiu, dar poate că acest mister ne și ajută să depășim mai repede barierele sau capcanele pe care unii ni le întind. Adi Mladinoiu, prin experiență să politică, Mihai Mocanu cu spiritul sau organizatoric și experiență să în consultanță politică, curajul meu și pasiunea mea nestăvilită de a arată că se poate. PSD Cluj are niște oameni extraordinari în interior, oameni simpli, oameni care permit acestui partid să nu facă compromisuri. Lor li se datorează în mare măsură rezultatele din turul 2 și tot lor li se vor datora și viitoarele rezultate, care sunt convins vor fi tot mai bune. În general stilul meu de conducere este aparte, intervin rareori peste oameni, dar o fac cu fermitate. gândindu-mă mereu că suntem o echipa, dar eu sunt căpitanul. Am avut o discuție sinceră cu ei și, deși le-a fost mai greu la început să înțeleagă, le-am spus că nu mai vreau să avem bârfe în partid, ranchiuni, orgolii mărunte, amante și neveste în funcții. Le-am spus că voi fi un partener dar nu voi fi nici stăpânul, nici sclavul lor în acest proiect politic. Îi șochează faptul că discutăm „în careu” problemele noastre, că nu ne temem să ascundem explicațiile pentru deiziile noastre dintr-un anumit moment. Nu au fost obișnuiți așa. Remus Lăpușan sau Horia Nasra luau deciziile discreționar, promovând anumite grupulețe de lingăi, izolandu-i pe cei care aveau alte opinii”, continuă Alexa.

O altă bătălie grea avută de jurnalist a fost cu unii dintre primari, care s-au speriat și chiar l-au contestat la început, știind că Alexa nu pune botul nici la santajele lor politice, nici la non-combatul lor.

Nu m-am supărat de la început pe unii dintre ei, deși au făcut frondă referitor la decizia Bucureștiului sau a mea. Era clar că e nevoie de o anumită perioada să ne calibram energiile. Cei mai mulți dintre primarii PSD sunt oameni respectați în comunitățile lor, unii cu multe mandate la activ. Probabil că-i sperie reputația mea de jurnalist dur, încetul cu încetul însă am găsit puncte comune de discuție și s-au dat pe brazdă cum s-ar spune, conștientizând că PSD are nevoie de toate voturile, are nevoie de toată unitatea în aceste momente dificile din care adversarii noștri politici doresc să obțînă exterminarea politică a celui mai mare partid politic din România. Și lor li se datorează în bună parte din scorul din turul 2, cu amendamentul că acum și eu stau drept în față lor, cu 30.000 de voturi de la municipiu pe masă. Am echilibrat balanță dintre municipiu și județ și ce s-a întâmplat în turul 2 ne-a făcut să conștientizăm cât de mult avem de lucru în realitate că să facem PSD-ul cu adevărat puternic la Cluj.

 Vedeți, am descoperit o realitate îngrijorătoare, iar primarii mi-au dat dreptate fără să considere asta un reproș. Mai degrabă un pericol pe care trebuie să-l eliminăm. În realitate, organizațiile locale în județ, că e vorba de comuni mari sau medii, organizațiile nu există. Am să va și explic, și întăresc din nou această idee. Cei mai mulți primari fiind preocupăți de mandatul lor de edil, au ignorat dezvoltarea politică a organizațiilor locale. 95% dintre organizațiile locale nu pot aduce în acest moment la masă 30 de militanți pe organizație (cam atâția sunt), cale de consecință se face campanie electorală cu hei-rupul  cu o luna înainte de termen și nu de-a lungul celor patru ani de mandat.

Acesta e motivul pentru care, necomunicand politic realizările PSD, oamenii aspiră pe nemestecate minciunile și calomniile Dreptei, crezând că „așa este”. Iar asta e greșeală fatală care a făcut că 98% dintre primarii clujeni să aibă totuși rezultate proaste și foarte proaste în aceste săptămâni. Realitatea cruntă a numărului mic de voturi readuce perspectiva îngrijorătoare: foarte mulți dintre ei nu mai sunt siguri de mandatul lor în iunie. Iar asta mă preocupă și pe mine! Spun asta nu că să le reproșez public ceva, ci că să responsabilizez.  Începem să reconstruim organizațiile locale așa cum se face, tradițional, după modelul marilor organizații PSD-iste din țară. Desigur, eu nu oblig pe nimeni să-mi impartaseaca ideile, dar cei care nu vor adopta modelul de organizare a filialelor puternice din Sud și Moldova care au rezultate în mod constant de ani de zile, sau decenii, o să dispară din proiectul meu politic. Nu e niciun mister motivul pentru care Mehedinți sau Vaslui sau Dolj sau Olt sau Giurgiu nu pică în nas în contextele poitice dificile. Organizații de acest tip, filiale de aceste tip, sunt extraordinar de riguros organizate. E de domeniul evidenței când vezi ce cifre au, că la Cluj s-a greșit și la ei nu. Una peste altă, însă, vreau să subliniez încă o dată de ce e important că am luat 70.000 de voturi la Cluj, că am dublat scorul din turul 1 și de la europarlamentare. În capul multor clujeni, inclusiv a unor PSD-iști s-a inoculat ideea că stânga nu are și nu va avea niciodată șanse la Cluj. Iar eu, că urmare a acestei prejudecăți stupide, voi lupta, și lupt, și voi lupta. Nu există așa ceva, că Clujul e mai special față de alte județe, din punct de vedere politic. Va dau o grămadă de exemple, precum Bistrița Năsăud, Maramureș, care au fost fiefuri PDL-iste, „județe închise” și unde oameni ambițioși au reușit să impună sigla PSD cu multă forță. 70.000 de voturi înseamnă o cifra chiar mai mare decât la parlamentarele din decembrie 2016, mai mare cu aproape 12%. Pentru mine e evident, sunt anii pierduți de PSD la Cluj  pentru anii de delăsare și trufie, dar asta e, nu mai privim în trecut și ne uităm spre viitorul pe care stânga trebuie să și-l creioneze la Cluj”, a declarat șeful PSD pentru Ziar de Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *