Skip to content
Politică

Testul timpului pentru Grindeanu și Tudose. Ce au înțeles tinerele speranțe din PSD EXCLUSIV

newmoney.ro

Redacția PSnews.ro a făcut marți un sumar test al timpului pentru guvernările PSD din ultimul an: cea a lui Sorin Grindeanu, respectiv cea a lui Mihai Tudose.

Mai precis, am stat de vorbă cu șapte tineri deputați ai Partidului Social Democrat, cărora le-am adresat o întrebare simplă: care a fost – în opinia lor – cea mai importantă măsură implementată de către PSD în ultimul an de guvernare? Am ținut să precizăm: măsură deja îndeplinită; nu doar promisă, nu programată să intre în vigoare în următoarele luni.

Primul care ne-a răspuns la telefon a fost Vlad Bontea (38 de ani), deputat de Mehedinți. Parlamentarul nu a vrut să se limiteze la o singură măsură, ci a enumerat trei: salarizarea unitară, gratuitatea CFR pentru studenți și eliminarea taxei radio-TV.

„Deci sunt mult mai multe măsuri – de exemplu, Legea unității salarizării, gratuitatea pentru studenți… Am tăiat taxa de abonament TVR… Deci sunt mult mai multe”, a declarat Bontea pentru PSnews.ro.

Al doilea deputat cu care am stat de vorbă a fost Alexandru-Ioan Andrei (33 de ani). La fel precum colegul mehedințean, parlamentarul de Giurgiu a menționat Legea salarizării unitare.

„Legea salarizării este cea mai importantă, după părerea mea, pentru că s-a făcut ordine și o ierarhizare clară a funcțiilor”, a opinat Andrei.

În continuare, redacția PSnews.ro a discutat cu Vasile-Daniel Suciu (37 de ani), vicelider de grup și deputat ales să reprezinte județul Bistrița-Năsăud. Politicianul a fost al treilea PSD-ist consecutiv care a pus pe tapet salarizarea unitară.

„Legea salarizării unitare (a fost cea mai importantă măsură – n.r.), pentru că era o lege așteptată de foarte mulți ani și pentru că erau foarte multe inechități în sistem și a influențat viața a milioane de oameni”, a afirmat Suciu.

Monotonia salarizării unitare a fost spartă de către prima femeie-deputat care ne-a răspuns la telefon: Maricela Cobuz (37 de ani), aleasă pe listele PSD Suceava. Ea a adus în discuție atât creșterea burselor pentru studenți, cât și acordarea gratuității la transport pentru aceeași categorie socială.

„E greu să fac o comparație. În fiecare perioadă cât au fost la Guvern pe rând cei doi prim-miniștri, s-au realizat o parte din măsurile care erau în programul de guvernare (nu în totalitate). Și opoziția chiar dacă a criticat în permanență măsurile pe care ei cred că noi nu le facem sau nu dorim să le facem, ele există, se fac. Cea mai importantă a fost creșterea burselor pentru studenți și faptul că au gratuitate pentru transport – ceea ce mi-aș fi dorit și eu sincer când eram studentă. Cea mai importantă măsură”, a spus Cobuz.

A doua deputată cu care PSnews.ro a disecat problema guvernărilor din ultimele 12 luni se numește Aida-Cristina Căruceru (29 de ani) și reprezintă Bucuresti. Vicepreședintele comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a adus în discuție creșterea salariului minim pe economie.

„Eu cred că majorarea salariului minim pe economie la 1.450 de lei – poate vi se pare prea mult, poate vi se pare prea puțin, poate vi se pare o măsură neimportantă, dar majorarea salariului minim este cea mai sigură metodă să ajutăm românii să se ridice din sărăcie. Sigur că se face mai mult și că sunt mai multe alte lucruri de făcut, dar acesta este un început important în combaterea sărăciei: mai mulți bani în buzunarele românilor, așa cum am declarat și atunci când s-a făcut programul de guvernare”, a explicat Căruceru.

A treia femeie-deputat care a oferit o declarație pentru PSnews.ro a fost Roxana Mînzatu (37 de ani), parlamentar de Brașov și Secretar al Comisiei pentru industrii şi servicii din forul legislativ inferior. Ea a fost singurul politician care a făcut notă discordantă, elogiind – oricât ar părea de surprinzător – o măsură de dreapta a PSD-ului: Programul Start-Up Nation România, început pe vremea lui Grindeanu (când ministru pentru IMM-uri era Augustin Jianu) și continuat în mandatul lui Tudose (perioadă în care același portofoliu a fost deținut de către Ilan Laufer).

„Start-Up Nation e programul pe care eu l-am promovat de la început, de când candidam chiar. Este vorba de măsura pe care a implementat-o Ministerul pentru IMM-uri, Comerț și Antreprenoriat, program de finanțare pentru afaceri noi: 200.000 de roni nerambursabili 100%. A fost lansat anul trecut, a fost sesiune de depunere, au fost multe persoane interesate (20.000 de aplicanți, 8.500 de afaceri selectate) și acum eu chiar sunt în monitorizarea acestui program. Îmi doresc să-l îmbunătățim, pentru că el a fost aprobat prin lege (deci a trecut și prin Parlament – chiar la Comisia de industrii și servicii, unde eu activez – am fost raportor pe Legea 112)… Cred că este un program care a dat rezultate. Eu am avut o întâlnire la Brașov săptămâna trecută cu beneficiari Start-Up Nation 2017. Sunt și probleme, dar au fost și beneficiari care au luat deja bani, au echipamentele livrate… Deci îl susțin ca o realizare concretă a anului 2017. (…) E un program planificat să se deruleze în 2017-2020, cu sesiuni de depunere anuale… Deci bănuiesc și sper că va fi și o prioritate a guvernului Dăncilă – eu așa am discutat cu doamna premier și cu domnul ministru Oprea (care este noul mininistru al IMM-urilor) și m-au asigurat că da. Pentru mine este o prioritate, în orice caz, și mă voi ține de ei până la capăt, ca să-l susținem așa cum trebuie”, a explicat Mînzatu pentru PSnews.ro.

Nu în ultimul rând, am obținut un punct de vedere din partea lui Petre-Florin Manole (34 de ani). Deputatul de București a insistat asupra creșterii salariului minim pe economie, scoțând în evidență dificultățile cu care se confrunta populația înainte de 2012 (pe vremea guvernării PDL).

„Guvernările ultimului an au făcut cel mai bine – cred eu – în primul rând în chestiunea salariului minim pe economie, pentru că salariul minim pe economie… și cred că asta nu este o măsură favorabilă doar oamenilor care lucrează pe salariul minim pe economie, pentru că ea produce efecte în lanț în piața salariilor, crescând și alte salarii, odată cu salariul minim pe economie. Pe de o parte.

Pe de altă parte, asta nu este o măsură specifică anului trecut – dacă vă uitați, e din 2012, când cred că era 750 de lei sau ceva de genul ăsta salariul minim pe economie. Până astăzi, toate guvernele PSD (au fost aproape numai guverne PSD – cu excepția lui Cioloș) au crescut salariul minim pe economie și asta e un lucru foarte bun. Și trei la mână: cred că intervenția statului în creșterea salariului minim pe economie este utilă, deși este un discurs dominant în spațiul public românesc, care spune că salariul trebuie să crească odată cu productivitatea și că, dacă crești salariile prea mult, economia nu rezistă. Ei: pentru subiectul ăsta avem câteva dovezi care zic că nu e așa.

Unu: de la 750 până la 1.900 este o creștere de aproape 250%. Economia românească n-a crescut în ultimii 7 ani cu 250%, ceea ce ne arată că, chiar dacă salariul minim crește mai repede decât economia, economia încă rezistă, pentru că salariul minim trebuie să recupereze. Eu cred că el este mult sub cât ar trebui să fie și acuma. Și al doilea argument pentru care voi susține întotdeauna politica asta a creșterii salariului minim este că eu cred că el trebuie corelat și cu consumul cetățeanului, cu necesitățile de bază – adică cu coșul minim de consum.

Nu este normal, într-o țară decentă, să muncești orice muncă 8 ore pe zi (orice muncă: de la măturat pe stradă până la cea mai înaltă profesie IT) și să nu-ți ajungă salariul de la lună la lună pentru nevoile minime de trai, adică să muncești și să fii sărac nu este normal și nu trebuie să fie normal. Și de-asta cred că trebuie crescut salariul minim întotdeauna. Nu zic că să muncești 8 ore pe zi muncă necalificată trebuie să însemne că trebuie să-ți iei o mașină de 300 de cai și să stai în centrul Bucureștiului. Nu la nivelul ăsta! Zic doar că trebuie să-ți asigure nivelul de trai – să poți să mănânci decent, să poți să-ți asiguri locuire și așa mai departe. Or, imaginați-vă: eu am lucrat pe salariul minim până în 2011. Păi, cum să trăiești cu 750 de lei în Bucureștiul anului 2011? Păi, numai chiria era aproape 1.000 de lei, că erau vremuri mai scumpe. Ce să mai mănânci? Deci nu e normal așa ceva”, a detaliat Manole.

Prima concluzie este una cu două tăișuri: guvernările Grindeanu și Tudose au rămas în memoria propriilor deputați ca urmare a unor măsuri apreciate de majoritatea românilor (creșteri de salarii și acordarea unor gratuități), dar criticate de opoziție ca fiind nesustenabile și populiste. A doua idee este că, deși PSD și-a confirmat vocația de partid de stânga, nu putem să nu remarcăm lipsa de diversitate a realizărilor percepute de către deputații social-democrați. Altfel spus: deși programul de guvernare (pe care PSD l-a transformat într-o adevărată Biblie în campania parlamentară) dă impresia unei viziuni atotcuprinzătoare asupra problemelor societății românești, bilanțul primului an la Palatul Victoria arată o preocupare cvasi-unidirecțională a oamenilor lui Liviu Dragnea: aceea de a umple buzunarele românilor, pentru a-și asigura pacea socială. Iar dacă vedem ce a făcut același Dragnea cu precedentele două guverne, ne putem lejer gândi că această pace socială a fost, de fapt, o perdea de fum pentru propriul electorat, în spatele căreia s-a consumat o confruntare de orgolii.

P.S.: programul de guvernare încă este disponibil pe site-ul Camerei Deputaților, dar a fost ELIMINAT de pe portalul Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *