Skip to content
Opinii & Analize

The Bright New World

Timp de două luni nu am scris niciun editorial. Am folosit pagina de Facebook a emisiunii „Dosar de politician” pentru a comenta și a transmite informații despre ce se întâmplă în România. Am făcut munca de reporter pe tăcute, și, din când în când, mi-am exprimat opiniile personale. Și, bineînțeles, am fost în fiecare seară la televizor, alături de fanii emisiunii și telespectorii B1 TV, relatând evoluția crizei sanitare. Am fost un fel de soldat tăcut. Pus să meargă în linia întâi.

Două luni au trecut. Sute de mii dintre dumneavoastră ați urmărit emisiunea, într-un număr din ce în ce mai mare. Era oarecum firesc, sunteți închiși practic în case. Dintre miile de mesaje trimise am identificat însă o temă fundamentală:

Ce se va întâmpla cu viața noastră de acum încolo?

La început, asemenea tuturor, am fost speriat de amploarea măsurilor drastice de izolare. Vieți bulversate. Zi de zi, asemenea vouă, am fost bombardat cu informații și intoxicări, rețelele sociale globale au explodat, iar milioane dintre voi ați acceptat să stați de dimineață până seara cu telefoanele în mână. În numele distanțării sociale, a sănătății și siguranței publice. Și să citiți despre Covid. Pentru că inevitabil doar asta este de văzut și de citit.

Privind retrospectiv este cel mai mare experiment în masă făcut vreodată cu populația lumii. Și este doar începutul.

Și, totuși, ce se va întâmpla cu viața noastră de acum încolo?

Frica de moarte și incertitudinea viitorului economic și social au devenit “stările normale” ale societăților, ale națiunilor. Este acel moment istoric în care îți dai seama ca lumea nu va mai arată niciodată la fel, lumea pe care o știi a murit. Exact cum s-a întâmplat la debutul războaielor mondiale. Sau după sfârșitul lor, este același lucru.

Dar, oamenii au tendința sa se autoiluzioneze, este parte a mecanismului genetic de supraviețuire. Însă, vă propun să faceți altceva, oarecum bizar; dacă acceptăm resemnați că lumea nu va mai fi la fel, vom căpăta atunci, măcar și pentru o secundă, o siguranță a unui “moment T zero” și ne vom încărca cu speranță. Speranța unui nou început. Și de acolo, credem noi cu toții, ca de multe ori în viață, că ne vom descurca. Condiția rațională este să ne păstrăm luciditatea. Nu pentru a supraviețui spun eu, ci pentru a înțelege ce se întâmplă cu lumea. Pentru că oamenii s-au descurcat și au demonstrat-o în milenii de tragedii mai îngrozitoare decât Covid credem acum ca oamenii o vor scoate la capăt cumva. Că vom găsi un vaccin, că ne vom vindeca economiile, vom salva lumea. Să fim pozitivi! Totul se va rezolva ca și în alte dăți.

Și dacă de data asta nu iese? Cu lumea spun…

Rațional pe de altă parte, ne spunem că în momentele teribile pe care le trăim acum, și chiar cred cu tărie asta, sănătatea psihică (luciditatea si rațiunea) reprezintă adevărata valoare supremă și garanția că vom mai putea supraviețui cumva. Atenție însă la nuanță. Eu cred că trebuie să rămânem sănatoși psihic nu pentru a supraviețui, nu pentru a ne salva neapărat biologic vindecându-ne de Covid dacă ne îmbolnăvim, ci pentru a înțelege în mod profund ce se întâmplă cu lumea, cu oamenii. Și a spune asta mai departe generațiilor următoare. Poate fi un apel la luciditate pentru viitor. O spune și un anume doctor Astărăstoae, lucid și el la peste 70 de ani. El zice în esență așa: “am sacrificat viitorul unei lumi cu miliarde de suflete pentru o boală care ucide 2 la sută din cei îmbolnăviți!”. Este rezonabil așa ceva? Când s-a întâmplat așa ceva în istoria umanității, oare așa au procedat oamenii de-a lungul istoriei? Așa am supraviețuit? Evident ca nu.

Dar, realitatea arată un fapt implacabil: într-adevăr, cu așa ceva umanitatea nu s-a confruntat niciodată, nicio criza economică, pandemică, niciun război sau cataclism nu au afectat umanitatea în așa fel. Și nu din punct de vedere al numărului de morți sau al dramei, nu din punct de vedere al tragediei, al suferinței umane, ci al modului profund și ireversibil în care lumea se va schimba după această criză sanitară. La o scară a istoriei, de exemplu, în al Doilea Război Mondial au murit zeci de milioane de ființe umane. După Covid nu vor muri nici măcar 5 la sută dar, totuși, lumea se va schimba ireversibil și iremediabil.

În fine, dacă reușești cumva să îți păstrezi mintea limpede atunci o să ai o șansă să înțelegi ce urmează să se întâmple. Dar nu îți face speranțe, tu ca individ nu vei mai fi la fel după Covid.

Șansa ca cineva, dacă îți faci iluzii, ca politicienii de exemplu, să facă ceva pentru tine și pentru societățile pe care le conduc sunt infime. Adică, să asigure supraviețuirea oamenilor măcar într-un procent de 10 la sută din felul în care și-au trăit viețile de dinainte începerii crizei Covid. Viața noastră nu va mai fi la fel. Este o certitudine.

Și uite așa ajungem la politicieni și la viitor: ce se va întâmpla de fapt cu noi?

Uitați orice speranța sau iluzie. Politicenii lumii și ai României au un singur proiect: să se salveze pe ei și pe familiile/ apropiații lor. Să supraviețuiască. Să facă bani, să o scoată la capăt cumva. Ca și noi de-altfel. Așa cum ne zbatem cu toții.

În sfârșit, ceea ce ne doream s-a întâmplat. Suntem cu toții egali în fața morții și a vieții. Acum, aparent, banii, puterea, influența nu valorează nimic în fața unui virus banal. Iar economiile și societățile se prăbușesc și se vor prăbuși cu zgomot în ciuda mesajelor optimiste din ultimele săptămâni. Chiar dacă mâine se descoperă un vaccin pentru Covid consecințele răului făcut lumii nu mai pot fi stopate. Piesele de domino sunt în cădere și mișcarea de prăbușire nu mai poate fi oprită.

Cursa în care alergăm cu toții este cea spre supraviețuire: fizică, psihică, socială. Da, măsurile de distanțare și respectarea igienei ne vor salva existența fizică a multora. Infectați fiind, majoritatea aproape absolută în următorii doi ani, vom supraviețui biologic. Prin imunizare. Iar apoi prin vaccin. Dar, Covid nu este o poveste despre moarte, care oricum vine implacabil, este despre ideea fricii de moarte, despre fragilitatea vieții, despre moartea ideii de libertate, despre restrângerea drepturilor și libertăților naturale ale omului, despre un nou fel de umanitate, despre o nouă societate globală. Care va fi cu totul altceva decât știm. Noi, oamenii, am uitat parcă în ultimii ani faptul că suntem muritori, sortiți extincției biologice. Evident că din cauza Covid va muri doar o mică minoritate, ce este la fel de cert este ca acest Covid, cu siguranță, ne va transforma lumea. Paradoxal, frica de moartea din cauza Covid trebuie să fie ultima noastra preocupare.

Însă, după pandemie, pe noi cei rămași aparent sănătoși în viață, ne așteptă o “noua lume”. Te poți întreba retoric dacă nu cumva viața în noua lume post Covid va mai merita, de fapt, trăită? Iar cei care au murit nu cumva au tras, de fapt, un bilet la loto câștigător?

Covid va înseamna pretextul pentru suprimarea libertățiilor individuale la nivel global. Politicienii care vor supraviețui și ne vor conduce în “parteneriat” cu multinaționalele globale care învârt roata consumului, vor avea grijă să își activeze în totalitate dorința de putere absolută. Supraviețuirea celui mai puternic are o consecință previzibilă: cel care supraviețuiește și are puterea va dori să o folosească dictatorial împotriva semenilor. Evident, chipurile, pentru a ne proteja pe noi toți ceilalți care am supraviețuit alături de ei. Speriați de moarte ne vom ceda de bunăvoie libertatea, intimitatea, puterea de a decide pentru viața noastră. Și vom fi fericiți să le cedăm. Pentru că în fața morții până și cel mai pesimist individ vrea, de fapt, să o păcălească. Să trăiască. Bine, rău, nu contează. Să existe.

Niște idioți naivi cred că lumea post Covid va fi una a reconcilierii și a păcii mondiale, a solidarității. Un fel de rai creștin în care lupul și mielul se vor zbengui fericiți pe pajiște. Durerea, sărăcia, pauperitatea, alienarea, drogurile și fuga în lumea virtuală vor fi noile fantome ce ne vor bântui nopțile. Nu vă iluzionați: lumea aia nedreaptă, ce-i drept, așa cum o știam până acum a murit. Viitorul va avea nevoie de indivizi total docili, controlați și controlabili, o altă specie de oameni. Să plângeți pentru copiii voștri, nu pentru voi, cei care ați putut cât de cât trăi liberi, sau mai degrabă sub o formă îndulcită a senzației de libertate. Ați mângâiat cumva zidurile unei catedrale vechi de o mie de ani din nordul Italiei acum câteva luni, în ultimul vostru city break low cost? Nu uitați sentimentul, nu vă veți mai întâlni cu așa ceva prea curând, poate deloc!

Scenariul descris mai sus a fost prezentat redundant în diverse cărți și filme. Controlul total al individului în scopul binelui general. Însăși faptul căa îl cunoaștem ne poate face să exclamăm: oh, asta nu se va întâmpla! Am văzut asta la televizor, l-am citit pe Orwell. E ceva de scenariu SF. Este doar încă o banală conspirație mondială, va trece, umanitatea are resorturi pentru a ieși la suprafață și a ne păstra liberi, așa cum a făcut-o milenii la rând.

Însuși scenariul că ne vom pierde libertatea ne va ajuta să acceptăm inevitabilul, pierderea consimțită a ei, ceea ce se va întâmpla într-un final: pentru că deja suntem, de fapt, obișnuiți cu ideea. Iar o idee deja sădită, însămânțată, intrată în subconștient ne va “ajuta” să spunem: da, ia-mi acum umanitatea și libertatea, doar ca să mai trăiesc o zi! Bună, rea, nu contează. Mi-e frică de moarte, mi-e frică de necunoscut și de ceea ce nu pot controla. Vreau să fiu protejat și ajutat! Controlează-mă!

Umanitatea așa cum o știm a biruit, aparent, de-a lungul mileniilor frica de moarte, iar genetica libertății a învins succesiv de la ciuma bubonică care a bântuit lumea sute de ani, până la cele mai grave boli sociale și politice: comunismul, nazismul, războaiele continuue ale ultimilor sute de ani. Ciuma bubonică a născut Renașterea Italiană, renașterea Europei, a civilizației moderne. Omul învinge tragedia, credeam că viața are întotdeauna happy end.

Speranța că vom învinge un banal virus este întemeiată. Evident că acest Covid va fi învins, dar după isprava aceasta nu vom mai fi liberi așa cum știam ca suntem. Ca un fel de dat natural imprescriptibil ce nu ne poate fi răpit. Istoria de până acum ne arată clar, căci așa a fost până acum: am învins toate bolile și molimele umanității. Istoria libertății individuale scrie asta în manualele din care noi am învățat. Binele și libertatea înving întotdeauna. Da, repet, așa este, vom învinge, dar binele și libertatea vor arată altcumva în “noua și frumoasa nouă lume”.

Libertate pentru eternitate, nu mai există așa ceva! Profeții optimiști ai existenței de netăgăduit a libertății intrinseci și naturale a omului trebuie să ia în considerare că niciodată în istoria umanității, absolut niciodată, nu au existat uneltele/ sculele perfecte de anihilare ale libertății individului. Așa cum există acum. Localizarea continuă și totală prin internet, GPS, hărți, dispozitive, camere de supraveghere în telefon și oriunde mergi, conectate la ICloud, cedarea continuă a libertăților noastre prin acceptarea voluntară a supravegherii și stocării la secundă a ceea ce citim, a ceea ce vedem, studiem, cumpărăm sau mâncăm, a ceea ce gândim și dorim deopotrivă. A ceea ce vrem și gândim, fără sa rostim un cuvânt. Pentru că ne-a plăcut să navigam pe oceanul curiozității: să știm, să vedem, să auzim. Fricile și dorințele noastre sunt monitorizate și stocate continuu deja de decenii în lungi și interminabile șiruri de metadate. Big data.

Iar acum a venit momentul ca toate aceste lucruri practice, aceste tehnologii, device-uri, aplicații/ softuri care ne făceau viața mai simplă, mai ușoară, mai comodă să își primească răsplata inversă. Au fost făcute pentru a ne fi utile, acum vor fi puse și întoarse împotriva noastra pentru a ne controla.

Vrei să trăiești fără frica faptului că mâine un Covid sau orice altceva te poate omorî? Da? Acceptă atunci că viața, starea ta de sănătate sau banala ta existență să poată fi monitorizate. Pentru siguranța ta, dar și pentru a-i proteja pe ceilalți. Vrei ca din greșeală să fii responsabil pentru moartea propriilor copii sau părinți? Și, uite așa, o criză sanitară/ pandemie devine o dilemă existențială, socio- filosofică de-a dreptul. Pentru că, nu-i așa, că dacă se întâmplă ceva cu tine trebuie să știm, să te salvam, pe tine și pe ai tăi.

Să nu ne iluzionăm: asta se întâmpla deja și până la Covid. Însă după Covid vor fi general acceptate; îngrădirea drepturilor și libertăților individuale va fi făcută în mod natural, în aplauzele societăților civile și a indivizilor disperați ca politicienii “să ia o dată, la naiba, măsuri ferme”. Încă un argument: aceste tehnologii (5G de exemplu) sunt, nu-i așa, făcute de fapt pentru a ne ajuta, a ne facilita protecția și siguranța. De ce să le refuzăm? Preferăm să murim?

Toate impresiile și credințele noastre despre adevăr și libertate, indiferent de locul și cultura în care trăim pe Terra, urmează a fi mutilate și modificate. Nu a fost așadar nevoie de un mega război nemaivăzut, de o calamitate planetară fără precedent. A fost nevoie de un virus, despre care toți înțelepții doctori ai planetei ne-au spus că a trăit alături de noi, acest coronavirus, încă din vremurile în care trăiam în peșteri. Și că vine de la lilieci. Oamenii și liliecii împart planeta de câteva sute de mii de ani. Ce ironic.

Am căutat libertate în cunoaștere, în tehnologie, iar apoi tehnologia a îmbrăcat democrația liberală a consumului (mânâncă, bea, fă sex, fa bani, dormi), apoi în scormonitul virtual al vieților altora, crezând astfel ca de fapt în noi sălășluiesc fricile, demonii și obsesiile? Să fugim, astfel, de noi înșine în lumi virtuale, căci astfel vom fi liberi! Crezând că dacă vom fugi de ceea ce simțim, de ceea ce suntem, vom ajunge să fim cu adevărat liberi? Nu a fost să fie așa. Cum să mai poți fi ceva cu adevărat dacă vei renunța tocmai la libertatea de a fi, de a nu fi, de a face sau a nu face ceea ce decizi tu? Bun, rău, greșit sau corect.

Lumea pe care o știam a murit. Cei care ați trăit deja în ea aveți un bonus și un avantaj: să vă retrageți unde și cum puteți, să vă trăiți partea din viața care v-a rămas. Bună, rea, nu contează, pentru că voi încă aveți amintirea a ceea ce a fost lumea până acum. Pentru cei nou născuți vom putea avea doar remușcări și regrete. Bine ați venit în strălucitoarea, noua și frumoasa lume pe care am clădit-o pentru voi!

3 comentarii la “The Bright New World

  1. … aha ! bravo S.M. ! cu respect imi permit o licenta lexicala-semantica , adica afirm ca esti ET adica extraterestru adica manastire – loc divin sau chiar heaven – pentru ca e clar ca aceasta meditatie profunda e bazata si pe multa informare si pe inspiratie si pe har care vine exact la manastire ! da , e clar ca omul e o trestie …fragila , oportunista , lasa etc daaar ginditoare si va gasi o iesire totusi … sigur ca acuma e cam cu spatele la zid si cu sabia deasupra capului siii are de facut un DEAL suprem adica sau mort definitiv de spaima sau viu cu ADN modificat si multi neuroni suprimati etc supravietuind ca OM INFRICOSAT identic robotilor care pot fi si ei terorizati cu scoaterea bateriei etc … acuma trec de la tragic la gluma – ok , dar pauze de cafea si tigara etc or fi in aceasta noua era 2.0 bright new world ? iar ca si pamflet pun doar intrebarea daca managerii -dezastrului au pentru ei insisi soft extrem de autodistrugere … si daca au anti-virus sau imunitate la hackerii eterni razvratiti ? si acuma inchei pauza standard de tigara si de scenarii SF ca e pericol de CONTAGION … SUCCES S.M. !

  2. “..Două luni au trecut. Sute de mii dintre dumneavoastră ați urmărit emisiunea, într-un număr din ce în ce mai mare. Era oarecum firesc, sunteți închiși practic în case.”

    Descoperim in aceste momente grele ca sunt oameni de la care ai ce învața, cum esti tu de exemplu, la care te poți uita, urmărind o emisiune și timpul zboară! Felicitări încă o data pentru ceea ce faci!! By the way foarte bun articolul! Incercam sa ne păstram mintea limpede și speranta ca ”totul va fi bine”, iar cât despre frica de moarte, este mai mult pentru cei din jurul nostru, familia noastră, cei pe care ii iubim din tot sufletul!

    “.. Ați mângâiat cumva zidurile unei catedrale vechi de o mie de ani din nordul Italiei acum câteva luni, în ultimul vostru city break low cost? Nu uitați sentimentul, nu vă veți mai întâlni cu așa ceva prea curând, poate deloc!”

    Păcat ca unii dintre noi nu avem așa amintiri dar vom rămane cu ceea ce ne-a dat Dumnezeu pana acum! ♥️

  3. Ftumos , dar ceva da cu virgula la dumneavoastră domnule Mănăstire , de ce atâta curaj și dorința de a avertiza societatea doar asa m-ai în privat , de ce analiza s-au semnalul de alarma nu-l faceți de la b1 TV doarece lumea 80 % își ia informația de la tv cel puțin asa știm din sondaje , nu aveți curajul nu aveți voie care e motivul !? Nu știu de ce mulți analiști , scot așa în evidență și ne expun așa un tablou la ce va urma s-au ce ne așteaptă, gen dacă ai un loc de munca ține cu dinții de el nu contează ca patronul îți cere în loc de 8, 10 ore 15, 16, 17 ore de munca pe mai putini bani , tu acceptă, doar ca ne spune ca e criza și mutumestei lui D-zeu și patronului ca ți da o pâine… ȘI c-am așa ni se tot spune în cam toate direcțiile , obedienta , slugărnicie , supunere fata de stăpân !!! Nici un analist nu spune ca rasa umana se mai și poate elibera de sclavagism ul acesta ca dacă își dorește uniți se poate rupe lanțul sclaviei , nu nu nu se ia de loc în calcul ideea aceasta , nu se spune niciodată ca dacă eu , tu nu acceptam sa ținem cu dinți de acel loc de munca în condițiile pe care mi le ceri și nu mai muncim ce ai sa faci tu patronul, ai sa muncești tu la fabrica ta !? Ce veți face voi globalistilor dacă sclavul se razvrateste , dacă lumea unita lupta pt libertatea ei ce veți face !? Rețineți ca teama pentru copiii lor , foametea , nu se compara cu lupta pentru o idee s-au culoare politica , când lumea iese în strada de foame și pentru îngrădirea libertăți de mișcare e foarte greu de oprit , omul e cel mai nociv lucru și când voi globalistilor tentați la copiii noștri vom muri cu voi de gât , voi bolnavi planetei nu veți putea face fata la masa de oameni cu care veți fi nevoiți să vă luptați !! Dacă prostimea refuza sa va mai plătească taxele și inpozitele voi nu veți mai putea trai , cel puțin în România forțele de represiune , pe care voi le numiți forte de ordine în folosul cetățeanului, nu vor putea face fata masei de oamenii hotărâți de lupta nu de demonstratii pașnice, acum e vorba de viata noastră pe care până acum politicienii noștri indiferent de culoare au făcut ce au vrut ne luându-se în calcul ca prostimea se răscoala , ei în capul lor bolnav nu concep cei îi așteaptă dacă se pornește răscoala , ei se cred invincibili, greșit , lumea explodează . Deci cum mi-am început comentariul de ce nu luați în calcul și ideea răscoalei de ce asa voalat ne inplementati în cap doar obedienta , obedienta… Exista și reversul medaliei !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *