Skip to content
Puterea Știrilor Video

Theodor Paleologu, concluzii amare după prezidențiale: Multă lume confundă alegerile cu păcănelele

Facebook/Theodor Paleologu
" "

Prezent la „Puterea Știrilor”, fostul candidat PMP la alegerile prezidențiale, Theodor Paleologu, a tras câteva concluzii în urma acestei experiențe.

1.Foarte multă lume confundă alegerile cu jocurile de noroc

" "
" "

„Votezi pentru cel care crezi că va câștiga, votăm cu cel care are șanse. Asta e o mare greșeală, înseamnă să confunzi alegerile cu păcănelele. Nu e același lucru. Nu votezi în primul tur cu cel care are mai multe șanse, ci votezi cu cel care te reprezintă mai bine, care crezi că poate fi mai bun pentru România, că are valori pe care le recunoști. Nu cred că președintele Iohannis se identifică cu vreun ansamblu de valori. Nici nu știm ce gândește, că nu vorbește, nu spune mai nimic, niciodată. E greu să spui că lumea a votat pentru ceva. A votat pentru un om despre care credea că are șanse. Lucrul acesta se dovedește de fapt un pariu pierzător. Tot votând cu oameni despre care au șanse, ne furăm șansele noastre. E o primă concluzie, destul de dezagreabilă, poate”, este o primă concluzie a lui Theodor Paleologu.

2. Din 1992 încoace, nu au intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale, decât cei susținuți de principalele partide

”Partidele românești sunt mecanisme de anti-selecție, cu cât e un partid mai mare, cu atât produce catastrofe mai mari. În partidele mari, procesul de anti-selecție este absolut sistematic. Partidele mai mici au șanse să producă din când în când candidați mai buni, pentru că ele luptă pentru supraviețuire. Această presiune le scoate din rutina obișnuită. Partidele mari, gen PSD, PNL, nu sunt scoase de nimic din rutina obișnuită. Nimic nu le provoacă gândirea, niciun efort intelectual din partea acestor partide mari, care sunt un fel de mlaștini stătute care nu pot produce altceva decât ce vedem”, spune Paleologu.

Theodor Paleologu afirma în campania electorală pentru prezidențiale că este nevoie de elaborarea unui „Cod de conduită diplomatică pentru toţi demnitarii”, deoarece unii politicieni se pun în „situaţii nepotrivite”.

„Al doilea tur din 2019, e de-a dreptul rușinos pentru inteligența acestui popor, ca să aibă de ales între Iohannis și Dăncilă. E pur și simplu degradant. Cum ne raportăm la noi, ca un popor inteligent? Asta spune totul despre această țară. (…) Participarea a fost sub 50%, voturile anulate au fost foarte numeroase, e un președinte care deși a fost ales cu 66%, are o problemă de legitimitate, chiar dacă are un scor foarte mare, pentru că e un scor foarte mare de vot negativ, de respingere categorică a tot ce reprezenta Viorica Dăncilă. Nu mă aștept ca președintele Iohannis să facă mare brânză, nu cred că a învățat ceva din eșecul 2014-2016. E  foarte posibil ca la alegerile din toamnă să ne trezim din nou cu un PSD în poziție de forță”, conchide Theodor Paleologu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *