România a preluat de la 1 ianuarie peședinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Foarte importantă este clarificarea obiectivelor pe care țara noastră le are cu prilejul acestei provocări.
În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura cu europarlamentarul PNL Theodor Stolojan. Concret, întrebat care sunt obiectivele pe care România le are cu prilejul președinției Consiliului UE, eurodeputatul a menționat că sunt similare cu ale celorlalte state cu mențiunea că era indicat ca țara noastră să aibă și un proiect semnătură prin care să se identifice, așa cum și Bulgaria a avut.
„Obiectivele României sunt obiectivele Uniunii Europene: politica de coeziune, securitatea, UE-jucător global și valorile. Acestea sunt cele 4 priorități. Din păcate ce nu avem noi și nu am fost în stare este un proiect semnătură prin care să se identifice România. Sigur că ne interesează și coeziunea și securitatea și UE-actor global și valorile Uniunii Europene, dar acestea sunt teme care sunt de interes pentru toate statele membre. Bulgaria a avut un proiect semnătură și anume Balcanii de Vest, numai că la acest proiect semnătură Bulgaria a lucrat cu mult timp înainte de a prelua președinția Consiliului UE și a reușit să determine Comisia Europeană să se angajeze în acest proiect semnătură, iar în timpul președinției Bulgariei Comisia Europeană a ieșit într-adevăr nu numai cu o declarație, ci a repus pe tapet candidatura lor din Balcanii de Vest și că progresele trebuie făcute în această direcție.
Nu vedeți că primul mesaj adresat Vioricăi Dăncilă a venit din partea Bosniei Herțegovina care dorește să țară candidată la UE?! Acum, sigur că domnul Meleșcanu a început să îngâne de câteva zile ceva despre Marea Neagră și despre Dunăre. Într-adevăr ar fi fost un proiect semnătură, adică necazul cu Marea Neagră și Dunărea este că UE până în prezent s-a limitat numai la elaborarea unor anumite strategii privind punerea în valoare a Dunării și M. Negre, dar aceste strategii nu au fost urmate niciodată de un program de investiții din fonduri europene. S-a spus întotdeauna ca țările riverane să folosească resursele pe care le au și sigur cele care sunt membre ale UE, Austria, Slovacia, Bulgaria, România și Ungaria să folosească dacă vor și fonduri europene, dar nu există un program european.
Sigur, nu avem ce să reproșăm priorităților pe care le-a stabilit guvernarea PSD-ALDE, dar din păcate nu avem un proiect semnătură care să identifice România în această perioadă”, a declarat liberalul.
Totodată, chestionat care sunt obstacolele pe care România le va avea în calea îndeplinirii obiectivelor în perioada prezidării Consiliului UE. Theodor Stolojan a precizat că un impediment va fi faptul că vom deține acea funcție la modul practic până la finalul lunii aprilie deoarece în mai Parlamentul European își încetează activitatea, iar pe cale de consecință numărul de dosare finalizate va fi afectat. Cu toate acestea, europarlamentarul PNL a reliefat că președinția Consiliului UE poate merge și de la sine existând de altfel și experți atât la nivelul Comisiei Europene, cât și la nivelul Consiliului UE.
„Un alt handicap este numărul de luni în care România poate să acționeze la președinția Consiliului UE. România poate să acționeze până la finalul lunii aprilie pentru că Parlamentul European își încetează activitatea în luna mai. Practic, nu mai pot avea loc negocieri tripartite pentru finalizarea unor dosare, iar în iunie nu este nicio sesiune a Parlamentului. Sunt numai întruniri la nivelul grupurilor politice, comisii eventual, ori până la urmă succesul oricărei președinții se reflectă în numărul de dosare finalizate. Asta ce înseamnă? Înseamnă să fie publicate în Monitorul Oficial al UE, fie ca regulamente, fie ca directive.
Am văzut multe comentarii care au apărut despre președinția României și în Franța și înalte țări, unele negative, unele luări de poziție pur și simplu de protocol care încurajează România în exercitarea acestei președinții. Nu trebuie să ne facem griji prea mari cu această președinție pentru că ea poate merge și pe pilot automat. În ce sens? Aminitiți-vă că a fost o președinție deținută tot pentru prima dată de Cehia, perioadă în cadrul căreia Guvernul Ceh a căzut prin moțiune de cenzură. Practic, Guvernul nu mai putea adopta nicio poziție importantă, dar președinția Consiliului UE și-a văzut de drum înainte. Sunt experți atât la nivelul Comisiei Europene cât și la nivelul Consiliului UE ca instituție și care pot gestiona negocierile. Evident, se așteaptă de la miniștrii români care vor prezida ședințele de Consiliu să poată să determine adoptarea unor poziții de consens la nivelul statelor membre și pentru a se progresa cu diferite dosare”, a adăugat eurodeputatul PPE.
Astfel, întrebat dacă deși România este pregătită tehnic pentru președinția Consiliului UE este nevoie și de viziune politică, Theodor Stolojan a criticat Guvernul Dăncilă spunând că actualii miniștri vor avea dificultăți mari în prezidarea Consiliului UE.
„Da. Aici din păcate speranțele noastre nu sunt prea mari. Sigur că ne dorim cu toții un succes, dar gândiți-vă cu ce a ieșit Teodorovici, cu ideea să blocheze mișcarea liberă în cadrul UE prin acel plafon de 5 ani și care este o mare tâmpenie. Nimeni nu a mai venit cu așa ceva în felul în care a prezentat-o dânsul. Acum încearcă să o dreagă. Dau acest exemplu să vă dați seama ce dificultate vor avea fiecare dintre miniștrii Guvernului Dăncilă în momentul în care vor trebui să prezideze Consiliul UE”, a conchis Theodor Stolojan în exclusivitate pentru PSNews.ro.