Skip to content
Internațional

Theresa May a demisionat. Cine poate deveni prim-ministrul Marii Britanii

Theresa May a anunţat oficial Partidul Conservator că demisionează din funcţia de preşedinte al formaţiunii, dând startul cursei pentru succesiune în urma căreia va fi stabilit noul premier al Marii Britanii.

Ea va rămâne prim-ministru şi preşedinte interimar al partidului până când parlamentarii şi membrii Partidului Conservator vor alege un nou lider după un proces care ar urma să dureze mai multe săptămâni.

Viitorul premier şi lider al Partidului Conservator britanic va fi ales prin vot de membrii acestei formaţiuni.

Mai mulți membri ai partidului s-au înscris deja pe ”lista de așteptare”, principalul favorit fiind fostul primar al Londrei, Boris Johnson (54 de ani). Numit ministru de Externe de către Theresa May, el nu a încetat să o atace, criticându-i strategia în negocierile cu Bruxellesul. A părăsit, apoi, Guvernul pentru a apăra o ruptură clară de Uniunea Europeană, scrie ziare.com.

Un alt pretendent cu șanse reale la fotoliul de premier este Dominic Raab (45 de ani), fost avocat. Numit ministru al Brexit-ului în iulie, a demisionat patru luni mai tarziu, în dezacord cu Theresa May cu privire la acordul retragerii încheiat cu Bruxellesul.

Printre cei care se opun ieșirii brutale și fără un a cord a Marii Britanii din UE se numără și Jeremy Hunt (52 de ani), actualul ministru de Externe. El a susținut rămânerea în UE, după care și-a schimbat opinia, dezamăgit de abordarea „arogantă” a Bruxellesului în negocieri. Și el este cotat cu șanse pentru a ocupa funcția de premier.

Și Michael Gove (51 de ani) este interesat de funcție. Ministru al Mediului și eurosceptic moderat, el a fost alături de Boris Johnson în timpul campaniei pentru referendum, apoi l-a părăsit în momentul în care acesta se pregătea să candideze la postul de șef al Guvernului.

Andrea Laeadsom, Esther McVey, James Cleverly, Rory Stewart, Matt Hancock, Sajid Javid și Kit Malthouse sunt ceilalți pretendenți care și-au anunțat intenția de a o succeda pe Theresa May.

Dintre aceștia, 11 la număr, Partidul Conservator va alege un nou premier în săptămâna 22 – 28 iulie, au anunțat oficialii britanici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *