Skip to content
Internațional

Theresa May pledează la Berlin şi Paris în favoarea unei amânări a Brexitului

economist.com

Theresa May a pledat marţi, la Berlin şi apoi la Paris, în favoarea obţinerii de la partenerii săi europeni a unei noi amânări a Brexitului în cadrul unui summit extraordinar UE, miercuri, la Bruxelles, relatează AFP, citat de news.ro.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk s-a arătat deja deschis acestei cereri, pledând marţi seara pe lângă Cei 27 în favoarea unei amânări ”flexibile” de ”maximum” un an în vederea evitării riscului unui divorţ fără acord.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat, la rândul său, că o prelumgire a amânării ”până la începutul lui 2020” este ”posibilă”.

Brexitul, prevăzut iniţial la 29 martie, a fost amânat deja vineri, la 12 aprilie. Însă, în lipsa unui acord al deputaţilor britanici în vederea ratificării acordului divorţului pe care l-a încheiat cu Cei 27, May vrea să ceară o a doua amânare a Brexitului, până la 30 iunie.

Răspunsul este aşteptat miercuri, la un summit european crucial, în care May urmează să-şi prezinte planul Celor 27, care este necesar să-şi dea unda verde în unanimitate oricărei amânări. Miza este să se evite vineri o ieşire brutală a Regatului Unit, un ”no deal” cu consecinţe economice potenţial devastatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *