Skip to content
Politică

Tic-tac pentru Brexit. Când va începe numărătoarea inversă decisivă

zerohedge.com

Tic-tac pentru Brexit. Citiţi, în cele ce urmează, când va începe numărătoarea inversă decisivă pentru ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că va lansa procedurile formale pentru ieşirea ţării din blocul comunitar prin invocarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona până la finele lunii martie a anului viitor. Liderul executivului britanic a confirmat în acest sens că există un termen limită pentru invocarea articolului, care va lansa procesul de retragere estimat să se finalizeze într-o perioadă de doi ani, transmite BBC, citat de News.ro.

De asemenea, prim-ministrul britanic a promis că va prezenta ”Marea Lege a Abrogării”, prin care va fi eliminat actul care a permis Regatului Unit să adere la Uniunea Europeană. În acest sens este vorba despre Actul Comunităţilor Europene (1972), care va fi eliminat în următoarea perioadă din legislaţia britanică.

Între timp, May a confirmat că executivul britanic va introduce toate reglementările şi legile europene în legislaţia britanică, pentru ca reglementările inutile să fie eliminate treptat în următorii ani.

Legea de abrogare a Actului Comunităţilor Europene nu va intra însă în vigoare înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.

Anterior, prim-ministrul susţinuse că nu va invoca articolul 50 înainte de finele acestui an.

Theresa May nu a precizat o dată exactă pentru declanşarea procedurii de ieşire, explicând că data limită este sfârşitul lunii martie şi articolul va fi prin urmare invocat în primul trimestru al anului 2017.

De asemenea, liderul executivului britanic a susţinut că speră că vor exista negocieri pregătitoare cu statele blocului comunitar, pentru ca odată invocat articolul să existe un proces fără obstacole majore.

”Este important pentru Marea Britanie şi pentru Europa să facem asta cât mai bine putem, pentru a avea o tranziţie lină în afara UE”, a declarat premierul.

Într-un interviu anterior, prim-ministrul a susţinut că legea de abrogare va reprezenta ”primul pas în drumul spre recăpătarea unei naţiuni suverane şi independente”.

”Asta înseamnă că va întoarce puterea şi autoritatea în mâinile instituţiilor alese ale acestei ţări. Înseamnă că autoritatea legislaţiei europene în teritoriul britanic se va încheia”, a spus Theresa May.

Între timp, preşedintele conservatorilor a declarat că negocierile privind ieşirea ţării din blocul comunitar nu vor avea loc în arena publică.

”Nu vom spune exact ce vom urma să negociem, însă odată ce negocierile s-au încheiat, atunci vom spune public ce am reuşit să obţinem şi cum am ajuns la obiectivele noastre”, a susţinut conservatorul Patrick McLaughlin.

De asemenea, premierul a explicat că nu doreşte ca această conferinţă a Partidului Conservator să fie dominată de subiectul ieşirii Brexit-ului.

Parlamentarii conservatori sunt fragmentaţi între cei care susţin un aşa-numit ”Brexit dur” în afara pieţei unice europene, prin care autorităţile britanice vor avea control complet asupra imigraţiei, şi un proces care păstrează ţara în interiorul pieţei comunitare, prin respectarea unor reglementări europene şi a principiului libertăţii de mişcare a cetăţenilor europeni.

Între timp, ministrul conservator al Muncii, Phil Wilson, susţine că antreprenorii doresc ca premierul să-şi arată anganjamentul pentru rămânerea pe piaţa unică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *