Tichete de masă 2025. Ce se schimbă pentru beneficiari și angajatori

tichete-de-masa
Sursă foto: sodexo.ro

În 2024, regimul legal al tichetelor de masă a fost modificat prin două schimbări semnificative, care se aplică și în 2025.

Tichete de masă în 2025. Schimbările vizează atât valoarea maximă a tichetelor, cât și reglementările fiscale asociate, fiind esențiale pentru angajatori și salariați deopotrivă.

Tichetele de masă sunt bilete de valoare destinate exclusiv achitării mesei sau achiziționării produselor alimentare. Ele pot fi acordate lunar de angajatori, în baza Legii nr. 165/2018, ca alocație individuală de hrană.
Cei mai ghinionişti angajaţi! Au beneficiat de tichete de masă şi vouchere de vacanţă timp de doar două săptămâni. Câţi bani pierd

Valoarea acestora depinde de numărul de zile lucrătoare efectiv prestate de angajați. Pot beneficia de tichete de masă toți angajații, indiferent dacă au un contract de muncă cu normă întreagă, normă parțială sau program inegal de lucru, cu condiția să aibă funcția de bază la firma respectivă.

Tichete de masă în 2025, cât este valoarea maximă

În prezent, valoarea maximă a unui tichet de masă este de 40,04 lei, sumă stabilită în urma unei indexări realizate în octombrie 2024. Această valoare va rămâne neschimbată pentru lunile februarie și martie 2025, conform reglementărilor în vigoare, scrie avocatnet.ro.

Angajatorii nu sunt obligați să acorde valoarea maximă, ci pot opta pentru o sumă mai mică, dar care să nu depășească plafonul stabilit prin ordin de ministru.

Modificările legislative introduse în 2024 au adus noi reguli fiscale pentru tichetele de masă:

– Impozit pe venit de 10%;

– Contribuție la sănătate (CASS) de 10%.

Totuși, tichetele de masă rămân scutite de:

– Contribuția la asigurările sociale (CAS);

– Contribuția asiguratorie pentru muncă.

Este important de menționat că aceste tichete nu se includ în plafonul global de neimpozitare de 33% aplicabil altor beneficii extrasalariale.

Tichetele de masă nu se acordă angajaților care:

– Se află în concediu de odihnă;

– Beneficiază de zile libere plătite pentru evenimente familiale sau alte motive legale;

– Sunt delegați sau detașați și primesc indemnizații corespunzătoare;

– Se află în concediu medical sau absentează de la locul de muncă.

Acest beneficiu trebuie inclus în contractul individual de muncă și, dacă este necesar, detaliat în regulamentul intern al companiei.

Amendă de 5.000 de lei dacă faci această greşeală la bloc. Sunt vizaţi cei cu balcon deschis, dar şi cei cu aer condiţionat

Pentru a respecta reglementările în vigoare, angajatorii trebuie să planifice corect acordarea tichetelor de masă, ținând cont de condițiile de eligibilitate și regimul fiscal aplicabil.

De asemenea, este important să stabilească valoarea tichetelor în conformitate cu bugetul companiei și să asigure o comunicare clară cu angajații.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: