Skip to content
Economie Societate

UPDATE Tichetele de masă cresc la 20 de lei: decizie în Senat

" "

Update 12.44

Valoarea nominala a unui tichet de masa creste de la 15 la 20 de lei, a decis miercuri plenul Senatului, cu unanimitatea celor prezenti. Cresterea valorii tichetelor de masa mai trebuie aprobata si de deputati. Daca isi da acordul si Camera Deputatilor, prevederile vor intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare celei in care legea se publica in Monitorul Oficial. Iniţiatorii spun ca valoarea actuală a unui tichet de masă, de 15,18 lei înainte de impozitare, nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz a cărei valoare medie este de 21,4 lei. Peste 2,1 milioane de angajati beneficiaza de tichete de masa.

—————————————————————

Un proiect legislativ iniţiat de cinci deputaţi PSD propune creşterea valorii tichetelor de masă, argumentată de faptul că aceasta este cea mai mică din Europa şi este insuficientă pentru achiziţia unei mese de prânz, scrie adevarul.ro.

Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei. Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziţionarea mesei de prânz. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, se arată în Expunerea de motive, semnată de deputaţii PSD Valeriu Steriu, Violeta Răduţ, Liviu Ioan Balint, Dumitru Gherman şi Ioan Terea.

Potrivit acestora, valoarea pe zi a tichetului de masă este printre cele mai mici din Europa, având în vedere că este de aproximativ 3,21 euro, în timp ce în Spania este de 11 euro, în Belgia de 8 euro, în Franţa de 11,04 euro, în Grecia de 6 euro, iar în Portugalia de 7,63 euro.

„Tichetele de masă au o eficienţă remarcabilă în generarea de consum, locuri de muncă şi venituri bugetare, ca urmare a efectului de rostogolire a impactului lor pe şase valuri succesive de impuls economic. Fiecare leu acordat în tichete de masă aduce încasări bugetare de 40 de bani, iar pentru fiecare leu de contribuţii sociale scutite de la plată sunt injectaţi în economia locală aproape 4 lei”, se arată în documentul citat.

Pe de altă parte, iniţiatorii arată că tichetele de masă adus a bugetul public venituri echivalente cu o rată de impozitare de circa 40%, ceea ce înseamnă că majorarea valorii nominale a tichetului de masă la 20 de lei va genera venituri suplimentare bugetului public.

Peste 2,1 milioane de angajaţi, aproape jumătate din populaţia angajată, beneficiază de tichete de masă”, susţin iniţiatorii proiectului, argumentând că majorarea valorii tichetelor va spori şi consumul de produse alimentare.   Proiectul a primit aviza favorabil din partea Senatului la 11 septembrie, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor.

În cazul în care va fi aprobată şi de acest for decizional, legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost publicată în Monitorul Oficial.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *