TikTok interzis din 19 ianuarie 2025 în SUA? De ce se tem americanii? Alegerile din România, un exemplu

Sursa foto: Freepik

Aplicația de social media TikTok, care a fost folosită de pro-rusul Călin Georgescu în alegerile din România pentru a dezinforma și a intoxica, va fi interzisă în SUA din 19 ianuarie 2025, dacă compania chinezească ByteDance nu o va vinde unei firme americane.

Congresul SUA a decis încă de la începutul anului 2024 că TikTok reprezintă o amenințare și restricționarea aplicației pe teritoriul american.

Evident, chinezii au acționat în instanță, dar, săptămâna trecută, o instanţă federală de apel a hotărât să mențină legea prin care aplicaţia de social media poate fi interzisă, dacă nu este vândută unei companii din SUA până pe 19 ianuarie 2025.

Acum, speranța chinezilor a ajuns la Curtea Supremă a Statelor Unite. ByteDance şi TikTok au depus o moțiune de urgenţă la Curtea de Apel din Districtul Columbia, în care au avertizat că, în lipsa unui ordin de suspendare, legea duce la închiderea TikTok va intra în vigoare, după ce, pe 6 decembrie, un complet de trei judecători al curţii de apel a menţinut decizia conform căreia ByteDance trebuie să vândă TikTok în SUA până la începutul anului viitor sau să suporte interdicţia.

Avocaţii ByteDance au argumentat că probabilitatea ca instanţa supremă a SUA să preia cazul şi să anuleze decizia este suficient de mare pentru a justifica o amânare temporară.

De asemenea, companiile au subliniat că preşedintele ales Donald Trump a promis că va preveni interdicţia, iar această întârziere ar oferi noii administraţii timp să îşi clarifice poziţia, ceea ce ar putea face inutilă interdicţia.

Departamentul de Justiţie al SUA nu a comentat cazul, potrivit CNBC.

Pe de altă parte, însă, și prima administraţie Trump a încercat, în 2020, dar fără succes, să interzică TikTok şi WeChat. Măsura a fost atunci blocată în instanţă.

TikTok interzis din 19 ianuarie 2025 în SUA? De se tem americanii?

Decizia finală în ceea ce privește interzicerea TikTok în SUA depinde acum de administraţia Biden, care poate acorda o extensie de 90 de zile termenului limită din 19 ianuarie, dar nu este clar dacă ByteDance ar putea demonstra progrese semnificative în direcţia unei vânzări pentru a obţine această extensie.

De se tem americanii de TikTok? În urma anchetei specialiștilor, legiuitorii americani spun că aplicația permite guvernului chinez să acceseze datele utilizatorilor, să creeze profile și tipare ale consumatorilor de conținut și să influențeze astfel oamenii prin intermediul algoritmului „addictive” al platformei social media extrem de populare.

Iar TikTok a devenit o forţă digitală majoră în SUA, deoarece a crescut la aproximativ 170 de milioane de utilizatori, în special tinerii atraşi de videoclipurile sale scurte, a absorbit agenţii de publicitate de la unii dintre cei mai mari jucători din SUA şi a adăugat și platforma comercială TikTok Shop, care a devenit o piaţă pentru firmele mici, relatează Reuters.

Prin urmare, Congresul SUA, temându-se că proprietarii chinezi ai TikTok adună informaţii despre consumatorii americani, a adoptat o lege prin care proprietarul său, ByteDance, susţinut de chinezi, să cedeze TikTok în SUA sau să fie interzisă.

Bineînțeles, TikTok a negat acuzațiile potrivit cărora partajează date sensibile ale utilizatorilor cu guvernul chinez.

„ByteDance nu este deținută sau controlată de guvernul chinez. Este o companie privată”, a declarat directorul general al TikTok, Shou Chew, într-o declarație în fața Congresului SUA.

Dar autoritățile de reglementare chineze au o istorie de „reprimare” a firmelor naționale de tehnologie.

De asemenea, Beijingul este cunoscut pentru cenzurarea conținutului sensibil din punct de vedere politic și pentru restricționarea accesului utilizatorilor la rețelele de socializare și site-urile occidentale.

Alegerile din România, un exemplu. Milioane de conturi false pro-Călin Georgescu, eliminate de TikTok. Armata AUR a fost de 300.000

Dacă SUA se tem de profilarea consumatorilor și au formulat o lege prin care se poate interzice TikTok, în România campania de dezinformare și intoxicare dusă de pro-rusul Călin Georgescu și AUR pe TikTok a arătat că lucrurile pot fi mult mai grave.

Românii au fost intoxicați în campania electorală prin operațiuni „kompromat”, pro-Georgescu și AUR, pe TikTok.

Brie Pegum, director global de produse la compania chineză de social media, a fost interogat de Parlamentul European cu privire la rolul jucat de platforma TikTok în votul din România. Iar Bucureștiul a cerut Bruxelles-ului să deschidă o anchetă cu privire la modul în care algoritmii TikTok l-ar fi favorizat pe Călin Georgescu, candidatul marginal care a câștigat în mod surprinzător primul tur de scrutin.

Pegum a declarat că două „grupuri” de conturi care îl susțin pe Georgescu și un alt candidat au încălcat regulile platformei care interzic publicitatea politică nemarcată.

Celălalt candidat care a beneficiat de acest tip de sprijin a fost fostul adjunct al șefului NATO, Mircea Geoană, a declarat Pegum, scrie FT.

Oficialul TikTok a adăugat că 66.000 de conturi false și 10 milioane de adepți falși au fost eliminați înainte de alegeri.

Anterior, a fost eliminat un cont cu 299.000 de urmăritori legat de partidul de extremă dreapta AUR, a declarat Caroline Greer, director de politici publice la TikTok.

Georgescu a devenit viral pe platforma TikTok și a câștigat mai mult de 20% din voturi pe 24 noiembrie, pentru a intra în turul doi al prezidențialelor împotriva pro-europei Elena Lasconi.

Comisia Europeană a dat ordin de îngheţare a datelor de pe TikTok despre alegerile din România

Comisia Europeană a emis pe 5 decembrie 2024 un „ordin de reținere de informații” către Tiktok, în temeiul Legii Serviciilor Digitale, ca urmare a alegerilor din România, se arată într-un comunicat publicat joi de executivul european.

În plus, executivul UE analizează dovezile puse la dispoziție în cadrul Grupului operativ informal pentru criza cibernetică, din care fac parte Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă, Europol și Agenția UE pentru securitate cibernetică, în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică.

Comunicatul Comisiei Europene spune că ordinul emis către TikTok „vine ca urmare a informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România, inclusiv a informațiilor recent declasificate care indică interferențe străine din partea Rusiei”.

„Am ordonat TikTok să înghețe și să păstreze toate datele și probele legate de alegerile din România, dar și de viitoarele alegeri din UE.

Acest ordin este un pas esențial pentru a ajuta anchetatorii să stabilească faptele și se adaugă cererilor noastre oficiale care caută informații în urma declasificării documentelor secrete de ieri”, a anunțat Henna Virkkunen, vicepreședintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație a Comisiei Europene.

Principalele teme ale dezinformărilor promovate de Călin Georgescu pe rețelele sociale

Furie anti-sistem:
– Critică la adresa elitei politice și referințe la sisteme „oculte” sau, în cel mai bun caz, ineficiente.
– Referiri la expunerea unei guvernări dezastruoase, inclusiv la răspunderea oficialilor în materie de cheltuieli.

– Unele reclame folosesc frica și controversele, exploatând probleme sociale sensibile și preocupările economice.

Populism și patriotism:
– Candidații sunt prezentați ca fiind „de partea poporului român”, împotriva influențelor din sistem sau din străinătate.

– Promisiuni de democrație participativă pentru a oferi mai multă voce cetățenilor.

Apărarea identității naționale:

– Unele reclame sugerează o amenințare la adresa valorilor tradiționale sau a structurilor familiale, subliniind necesitatea de a le proteja.

Conspirații:

– Aluzii la imixtiuni străine sau ascunse, în special din partea SUA și a elitelor globale, și acuzații că actori externi încearcă să manipuleze alegerile din țară și să submineze suveranitatea acesteia.

Respingerea unității politice între partidele mari:

– Reclamele critică acordurile dintre partidele politice mainstream, considerându-le în interes propriu sau deconectate de nevoile cetățenilor.

Pro-Rusia:
– Deși nu sunt mențiuni directe la Rusia, opoziția față de politicile globaliste și susținerea mesajului naționalist al AUR sugerează o anumită aliniere cu ideologiile pro-ruse, mai ales în contextul retoricii anti-NATO și anti-UE.
– Unele reclame reproduc narațiunea-cheie a Kremlinului împotriva sprijinului militar și politic pentru Ucraina, una dintre cele mai răspândite campanii duse de Rusia pe internetul global în ultimii ani.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: