Rețelele sociale se pregătesc de noile alegeri prezidențiale din România, programate pentru data de 4 mai 2025. Astfel, TikTok a anunțat „noi măsuri pentru combaterea dezinformării”, potrivit unui comunicat de presă al companiei chinezești. Rețeaua folosită de Călin Georgescu pentru promovare mascată înainte de prezidențialele de anul trecut a înființat acum un comandament special, dedicat scrutinului de luna viitoare.
Decizia TikTok a fost anunțată joi, 24 aprilie. Măsura va cuprinde un grup de lucru din care vor face parte „experți în securitate cibernetică, practici înșelătoare, dezinformare și integritate electorală”, a transmis platforma digitală. Mai mult decât atât, cei de la TikTok și-au anunțat intenția de a colabora cu autoritățile naționale și organizațiile de tip „fact-checking” înainte de primul tur, pentru a identifica tipul de conținut ce ar putea încălca regulamentul comunității.
Totodată, la nivelul Uniunii Europene (UE) au fost luate măsuri, în vederea combaterii dezinformării. Semnatarii Codului de Bune Practici privind Dezinformarea au declanșat „Sistemul de alertă rapidă”, potrivit celor de la TikTok. Acest lucru va facilita activitatea „fact-checkerilor”, de a raporta și elimina conținutul pe care îl consideră „fals”.
„Fact-checkerii”, adică „verificatorii de știri” din social media au reprezentat un subiect controversat, în ultimii ani. Utilizatorii și diverse figuri politice i-au etichetat drept „partizani” ai unor diverse cauze politice. Astfel, Mark Zuckerberg, șeful Meta, a eliminat sistemul de „fack-checking”, în urma instalării lui Donald Trump. Potrivit lui Zuckerberg, Administrația Biden a pus presiuni pe afacerist pentru a cenzura informațiile care nu corespundeau cu viziunea Partidului Democrat.
ONG-ul Funky Citizens și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vor juca un rol important în cadrul inițiativei ce va fi pusă în mișcare de TikTok. De asemenea, în cadrul proiectului de „alfabetizare media, în colaborare cu parteneri media de top”, Tik Tok va „încuraja gândirea critică și va ajuta comunitatea să distingă între fapte reale și ficțiune”, atunci când urmărește conținutul online. TikTok și-a asumat, de asemenea, în cadrul unei campanii, să promoveze o serie de „videoclipuri educaționale”, prin care li se explică utilizatorilor „cum pot recunoaște și evita dezinformarea”. Instrumentele „anti-fake news” vor fi disponibile prin Centrul Electoral, „iar noi le vom promova activ”, pe toată perioada alegerilor, a transmis compania, pe site-ul oficial.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News