Skip to content
Societate

Tîlvăr: Revitalizarea industriei naţionale de apărare reprezintă un obiectiv strategic, de interes naţional, pe care Ministerul Apărării Naţionale îl asumă în mod solidar cu Ministerul Economiei

news.ro

Miniştrii Apărării şi Economiei, Angel Tîlvăr şi Florin Spătaru, au avut, marţi, o întâlnire în care au discutat despre industria de apărare. ”Revitalizarea industriei naţionale de apărare reprezintă un obiectiv strategic, de interes naţional, pe care Ministerul Apărării Naţionale îl asumă în mod solidar cu Ministerul Economiei”, a afirmat Tîlvăr.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, au avut, marţi, o şedinţă de lucru dedicată soluţiilor de dinamizare a industriei naţionale de apărare, la discuţii participând şefi ai unor structuri cu responsabilităţi în domeniu şi experţi din cadrul celor două ministere.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), au fost analizate posibilităţile de fructificare la maximum de către agenţii economici din industria naţională de apărare a oportunităţilor oferite de derularea programelor de modernizare şi înzestrare ale Armatei României, în condiţiile ridicării procentului alocat Apărării la 2,5% din Produsul Intern Brut, începând cu anul 2023, din care un procent semnificativ, de peste 25, va fi dedicat înzestrării cu tehnică şi echipamente noi.

”Resursele bugetare asigurate Armatei noastre au permis planificarea şi implementarea unui ambiţios program de înzestrare şi de consolidare a capabilităţilor de apărare ale ţării noastre. Am început investiţii serioase în echipamente moderne, în tehnică de ultimă generaţie, în infrastructură la nivelul standardelor NATO, care vor continua într-un ritm şi mai susţinut, conform planurilor deja aprobate. O mare parte din acest efort bugetar se îndreaptă, în mod firesc, către economia naţională, care participă din ce în ce mai mult la implementarea proiectelor majore de înzestrare, dar ne dorim să facem mult mai mult în acest domeniu. Insist pe faptul că, pentru a reuşi să atingem acest obiectiv strategic este nevoie de o colaborare permanentă între ministerele noastre şi asigur echipa domnului ministru Spătaru de întreaga noastră deschidere pentru de a găsi împreună cele mai potrivite soluţii”, a afirmat Tîlvăr.

De asemenea, a fost reafirmată susţinerea MApN pentru implicarea industriei de apărare din România în realizarea capabilităţilor militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceştia au capacitatea necesară, cât şi prin transferul tehnologic şi realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea şi know-how-ul necesare, în cooperare cu producători consacraţi la nivel internaţional.

”Revitalizarea industriei naţionale de apărare reprezintă un obiectiv strategic, de interes naţional, pe care Ministerul Apărării Naţionale îl asumă în mod solidar cu Ministerul Economiei. Întâlnirile în acest format decizional, cât şi la nivel de experţi vor continua, pentru a identifica în mod obiectiv principalele provocări pe care trebuie să le depăşim, dacă dorim să asigurăm industriei naţionale de apărare soluţiile practice şi eficiente de a se conecta la ritmul şi dinamica proceselor de înzestrare a armatei noastre”, a declarat Tîlvăr.

La rândul său, ministrul economiei, Florin Marian Spătaru, a subliniat unitatea de viziune a celor două ministere în ceea ce priveşte dinamizarea industriei naţionale de apărare: ”Ministerele noastre formează o echipă unită şi dedicată împlinirii acestui obiectiv”.

Spătaru a arătat că dinamizarea activităţii agenţilor economici coordonaţi de Ministerul Economiei ţine atât de măsuri de adaptare şi reformare a cadrului legislativ, cât şi de alinierea pe termen mediu şi lung a planurilor de înzestrare ale Armatei României cu strategiile de dezvoltare şi retehnologizare la nivelul agenţilor economici.

”Am în vedere aici atât proiectele concrete, care pot fi demarate pe termen scurt, cât şi eficientizarea cadrului general de cooperare, pentru a genera procese sustenabile de dezvoltare şi soluţii de retehnologizare la cele mai moderne şi competitive standarde a acestui sector economic strategic al ţării noastre” a arătat ministrul Economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *