Timiş/Alina Gorghiu: Ministerul Justiţiei reduce taxele de timbru şi simplifică birocraţia

Romeo Marian Ursu
Sursa foto: Facebook

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, vineri seara, la Timişoara, că a fost pus în dezbatere publică pe site-ul MJ un proiect de modificare a legislaţiei care vizează reducerea taxelor de timbru şi simplificarea birocraţiei.

„Aţi spus, în multe cazuri, că aceste taxe restricţionează accesul la justiţie şi am luat la modul foarte serios această problemă, pentru că justiţia nu este făcută pentru stat, ci pentru fiecare dintre cetăţenii români. Vă pot spune că s-a publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei un proiect de modificare a legislaţiei specifice (…). Această iniţiativă aduce ca noutate reducerea anumitor taxe, cum este taxa de timbru la partaj”, a anunţat Alina Gorghiu, la întâlnirea cu avocaţii Baroului Timiş.

Ministrul Justiţiei a punctat că taxa de timbru din procesele de partaj era, în anumite situaţii, chiar prohibitivă, iar propunerea este reducerea cu aproximativ 50%.

O altă măsură va fi aceea că dovada achitării taxei de timbru online se poate face şi cu un simplu extras de cont, fără nicio altă formalitate suplimentară sau alte drumuri la bancă.

De asemenea, ONG-urile vor putea beneficia de toate formele de ajutor public judiciar – pentru plata onorariului de avocat, plata expertului, a interpretului -, ceea ce până acum nu era reglementat.

Alina Gorghiu a punctat şi alte priorităţi ale Ministerului Justiţiei, între care combaterea fenomenului fugarilor care se sustrag executării pedepselor în România.

„Fugarul trebuie să suporte costurile aducerii sale în ţară, pentru că justiţia trebuie dusă până la capăt. În anul 2023, statul român a cheltuit peste 10.000.000 de lei pentru aducerea în ţară a persoanelor urmărite internaţional”, a arătat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a participat la întâlnirea avocaţilor Baroului Timiş, care au marcat 149 de ani de la înfiinţare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: