Skip to content
Știri locale Timiș

Timiș: Cinci oferte pentru autobuze electrice de 35 de milioane de euro pentru Timișoara

Facebook

Sunt cinci oferte la licitația pentru cele 44 autobuze electrice pe care Ministerul Dezvoltării promite că le cumpără de câțiva ani pentru Timișoara. Au mai apărut firme interesate, așa că două oferte sunt noi față de prima procedură.

Turcii de la Bozankaya, care construiesc și noile tramvaie, vor să aducă și autobuze, conform tion.ro.

Ministerul Dezvoltării a reușit să lanseze, în luna noiembrie, a doua licitație pentru cele 44 de autobuze electrice, după ce prima procedură a fost un eșec total. Până la termenul limită de depunere a ofertelor s-au declarat interesate cinci firme sau asocieri: Solaris Bus & Coach din Polonia, New Kopel Car Import – importatori israelieni ai autobuzelor BYD din China, Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS – producător turc, Golden Dragon – Xiamen Golden Dragon Bus Co LTD din China și Bozankaya Otomotiv Mak – turcii care construiesc și noile tramvaie pentru Timișoara.

Contractul licitat de Ministerul Dezvoltării se referă la „56 de autobuze electrice cu lungimea de cca. 18 m destinate transportului public urban de călători, operabile în condiții de șes”.

44 dintre ele sunt pentru Timișoara, iar 12 vor ajunge în Brașov, iar în ambele orașe vor fi construite și stații de încărcare rapidă și lentă. Valoarea contractului pentru Timișoara este de 172,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, echivalentul a peste 35 milioane de euro.

La prima licitație au fost trei oferte: New Kopel Car Import – Shlomo Motors LTD, Solaris Bus & Coach și Bozankaya Otomotiv Mak. După un an și jumătate, procedura a fost anulată, pentru că MDRAP a invocat „lipsa experților” pentru evaluare și a solicitat prelungirea perioadei.

În februarie 2020, fostul primar al Timișoarei Nicolae Robu și fostul său consilier personal, acum secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Cătălin Iapă, spuneau că în scurt timp va fi gata licitația.

În august, prima procedură a fost anulată.

Tot în această toamnă a fost lansată și licitația de autobuze electrice pentru Lugoj.

Pentru a treia oară, pentru că primele două au fost anulate din motive de procedură.

Șase firme sau asocieri vor să aducă în Lugoj autobuze electrice, iar ofertele sunt în evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *