Timiş/Prefectul, la celebrarea Zilei Independenţei: Azi l-am primit pe ambasadorul Turciei, care ne-a felicitat

Mihai Ritivoiu
Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Ziua Independenţei Naţionale a României a fost celebrată, vineri, la Timişoara, printr-o ceremonie militară şi religioasă care a avut loc în Piaţa Libertăţii, în prezenţa oficialilor locali şi judeţeni şi a unui public restrâns.

Prefectul de Timiş, Mihai Ritivoiu, a declarat că în urmă cu 147 de ani, strămoşii noştri au luptat pentru a ne reda libertatea şi demnitatea, deschizând calea către o ţară modernă şi unită.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a punctat că vineri dimineaţă, printr-o „coincidenţă fericită”, l-a primit pe ambasadorul Turciei, care a felicitat autorităţile române pentru marcarea obţinerii independenţei, în 1877.

„Independenţa României din 1877 este rezultatul luptei înaintaşilor noştri, care au crezut într-o naţiune liberă şi au fost dispuşi să plătească cu viaţa acest lucru. Curajul şi determinarea lor ne inspiră să continuăm această moştenire şi să construim o ţară mai puternică şi mai prosperă. În judeţul Timiş, avem şansa de a trăi într-o comunitate diversă, care reflectă esenţa naţiunii noastre. Mozaicul cultural şi tradiţiile bogate ne îmbogăţesc vieţile şi ne oferă un exemplu de armonie şi colaborare. Împreună, ne putem dezvolta şi putem construi un viitor în care fiecare cetăţean să se simtă mândru şi valorificat”, a afirmat Mihai Ritivoiu.

La 10 mai 1877, moţiunea adoptată de Adunarea Deputaţilor şi Senat a devenit lege prin promulgarea ei de domnitorul Carol I, consfinţind în mod oficial apariţia noului stat independent. Independenţa astfel proclamată a fost consacrată şi apărată pe câmpul de luptă, prin eroismul şi sacrificiile Armatei române care, în perioada aprilie 1877 – februarie 1878, a contribuit decisiv la războiul purtat împotriva Imperiului Otoman.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: