Skip to content
Știri locale Timiș

Timişoara: Descoperiri arheologice în zona viitoarei centuri de Sud a oraşului. Arheologii au scos la suprafaţă obiecte din perioada romană

Arheologii au făcut nenumărate descoperiri pe șantierul viitoarei centuri de ocolire Timișoara Sud. Opt situri arheologie s-au deschis pe centură, iar arheologii au făcut descoperiri în 7 dintre acestea, pe care le-au cercetat deja. Arheologii au găsit așezări, necropole, obiecte confecționate din metal, lut ars, sticlă, os – inele, brățări, coliere, arme, o spadă și fortificații din epoca romană, medievală, neolitică, din secolele V-VI.

Arheologii au descoperit așezări deschise, întărite cu șanțuri, necropole, morminte izolate, fortificații, cum este valul roman, descoperit în situl 4, vetre, cuptoare, morminte de incinerație, valuri și șanțuri de fortificare. Specialiștii au scos la lumină obiecte confecționate din metal, lut ars, sticlă, os, podoabe, inele, brățări, coliere, arme, o spadă a fost descoperită în situl nr. 6, din epoca romană, vârfuri de săgeți descoperite în cimitirul medieval timpuriu din situl 5, râșnițe din piatră, scrie tion.ro.

Au fost cercetate în jur de 2.000 de complexe arheologice până acum, pe traseul centurii de ocolire Timișoara Sud. Au fost identificate și cercetate complexe din epoca neolitică (mileniile VI-V a. Chr.), epoca eneolitică (mileniul III a. Chr.), epoca bronzului târziu (secolele XV-XI a. Chr.), a doua epocă a fierului (secolele IV-III a. Chr.), epoca romană (secolele III-V p. Chr.) și epoca medievală timpurie (secolele VIII-XIII).

Sunt peste 2.000 de complexe. Urmează să mai cercetăm alte, probabil, 500. Mai avem jumătate de sit, la numărul 7, și situl numărul 2, pe care urmează să-l cercetăm, unde am făcut doar o decopertare în toamnă. Avem, în momentul acesta, peste o mie de piese din metal, din os, piatră, lut ars, fără a lua în calcul vasele ceramice din cele două cimitire de incinerație descoperite în siturile 5 și 7. Toate aceste piese vor fi predate Muzeului Banatului în protocolul de colaborare pe care-l avem, Greul urmează când se ajunge în faza când aceste obiecte ajung în muzeu, când sunt restaurate, durează aproximativ cinci ani”, a spus Gabriel Bălan, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

La situl 4, arheologii au descoperit locul pe unde trecea și valul roman.

Descoperirile arheologilor de pe viitoarea centură de Sud a Timișoarei: fortificații, obiecte din os, morminte, vârfuri de săgeți

Acest val de pământ pornește de pe malul Nordic al Dunării, în Serbia, în Banatul Sârbesc, trece la Nord de Mureș în Ungaria și ajunge la Budapesta. Era ca un fel de limită între zona de câmpie și zona dealurilor. Unii zic că avea un rol preponderent militar, alții zic că avea rol de barieră dintre două lumi diferite, lumea de câmpie și cea de deal, diferite din punct de vedere economic. Probabil au dreptate specialiștii care zic că valul este de epocă romană târzie”, a spus Alexandru Fluture, de la Muzeul Național al Banatului.

În cercetări au fost implicați 9 arheologi (experți, specialiști, debutanți, personal auxiliar) de la Muzeul Național la Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Banatului Timișoara și Muzeul Județean Satu Mare. Un număr de 6 situri au fost finalizate în perioada iunie-decembrie 2019 și mai 2020. În curs de cercetare se află siturile 7 și 2.

Cercetarea arheologică preventivă a fost organizată de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Antreprenorul lucrării este Tirrena Scavi S.p.A. Italia, iar beneficiar C.N.A.I.R. S.A. – DRDP Timișoara.

Centura de Sud leagă ieșirea din Timișoara spre Utvin, Sânmihai cu Calea Lugojului, prin Chișoda, Giroc, Moșnița, Ghiroda. Lungimea centurii este de aproape 26 de kilometri.

După ce va fi gata și centura de Sud, mai rămâne de realizat tronsonul dintre ieșirea spre Utvin și Calea Aradului, prin Săcălaz (Timișoara Vest). De proiect și execuția centurii de Sud se ocupă firma Tirrena Scavi Spa. Valoarea contractului depășește 60 de milioane de euro, iar lucrările trebuie să fie gata în 24 de luni. Lucrările au început în 25 martie 2020. Odată construită, centura de Sud a orașului va avea o garanție de zece ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *