Skip to content
Alegeri locale 2020

Timişoara riscă să rămână fără primar! De ce nu poate ocupa această funcţie Dominic Fritz

Facebook/USRTimis

Tribunalul Timiş are pe rol un document exploziv depus la dosarul de contestaţie de un avocat, un jurnalist si un conferenţiar universitar, care solicită anularea validărea alegerii cetăţeanului german Dominic Fritz în funcţia de primar al Timişoarei.

Daca instanţa de judecată va aplica Articolul 148 din Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, care stipulează că “prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”, este posibil ca Dominic Fritz să piardă mandatul de primar, scrie impactpress.ro.

Potrivit Directivei 94/80/CE a Consiliului Uniunii Europene, din 19 decembrie 1994, de stabilire a normelor de exercitare a dreptului de a alege şi de a fi ales la alegerile locale pentru cetăţenii Uniunii care au reşedinţa într-un stat membru a cărui cetăţenie nu o deţin, cetăţenii din alte ţări ale UE pot fi aleşi doar în funcţia de consilieri, nu şi în cea de primar sau prefect.

În ţările UE în care peste 20% din electorat provine din alte state, ţara gazdă v-ar putea oferi dreptul de vot la alegerile municipale doar după ce aţi dovedit că aţi locuit acolo pe o perioadă mai lungă. În prezent, în această situaţie se află doar Luxemburg”, se menţionează în documentul legislativ european. Or, Dominic Fritz nu are domiciliul în Timişoara, ci doar un apartament achiziţionat în urmă cu trei ani, în cartierul Iosefin, iar perioadele sale de şedere în oraş au fost secvenţiale, de scurtă durată, pentru acţiuni de voluntariat punctuale şi, de Crăciun, pentru concerte ale corului de gospel pe care-l dirija, mai scrie sursa citată.

“În următoarele ţări, puteţi fi ales pe postul de consilier local, nu şi pe cel de primar, care este rezervat persoanelor cu cetăţenia ţării respective:

 • Belgia
 • Bulgaria
 • Cipru
 • Franţa
 • Grecia
 • Italia
 • Lituania
 • Polonia
 • România
 • Slovenia

În alte ţări, şi funcţia de viceprimar sau cea de membru al cabinetului primarului sunt rezervate propriilor cetăţeni“, se menţionează pe pagina oficială a Comisiei Europene.

2 comentarii la “Timişoara riscă să rămână fără primar! De ce nu poate ocupa această funcţie Dominic Fritz

 1. Avem destui timisoreni care merita si au experinta sa fie in functia de Primar al Timisoarei !Acest ,,baietandru,,nu are experienta si nici nu indeplineste conditiile sa ne reprezinte !

 2. Ce nu a reusit nea nicu sa zdrobeasca Timișoara la revolutie reuseste acum un avocat, un jurnalist etc care de abia au așteptat sa faca contestație sa se faca si ei cunoscuți. Dacă omul a fost validat de Biroul electoral si a fost ales de cetățenii din Timișoara unde ar mai fi problema? In loc să vă bucurați că un fost consilier al președintelui Germaniei se implică si iubește Romania si Timișoara voi îi dați la cap. Tipul ăsta nu este oarecine nu își pierde vremea pe la noi ca să nu facă nimic -cum sunt majoritatea din români care s-au vzt cu pâinea si cuțitul in mână si se cred mici dumnezei pe unde s-au propasit- el are un scop, vede ca se poate. Noi am putea lua premiul Nobel la bascalie si pus bete in roate!!!! Dar nu se da un asemenea premiu, asa ca la muncă fratilor ca după criza sanitară vine aia economică si noi nu mai terminăm cu bășcălia si datul la gioale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *