Skip to content
" "
Politică

Timmermans față în față cu Liviu Dragnea la Madrid? Culisele unei posibile întâlniri de foc

Zilele acestea Euractiv a a dat o informație extrem de interesantă: Liviu Dragnea va merge la Congresul socialiştilor europeni care se va desfăşura la Madrid. Un congres la care va participa și Frans Timmermans, cel căruia SIIJ, condusă de Adina Florea i-a deschis un dosar penal în România.

Dragnea refuzase să participe cu ocazia precedentului Congres al PES de la Lisabona, explicându-şi astfel gestul în cadrul Congresului Naţional al partidului, pe 16 decembrie 2018: „Vreau să dau câteva explicaţii despre neprezenţa mea la Congresul PES. Nu poate să mi se ceară, nu poate să mă oblige nimeni, Dane (Nica – n.r.), să merg să mă bag în poze cu cineva care duşmănăşte România. Nu o să mă bag în poză niciodată cu oameni care fac rău ţării mele. Nu pot. Eu înţeleg că suntem într-o ţară politică europeană, care nu vrem neapărat să ne ajute cu ceva, dar măcar să ne asculte, dar nu putem să avem limbaj dublu. Noi mergem acolo să facem poze. (…) România e o ţară prea coruptă înţeleg? În România, stimaţi colegi, despre care corupţie vorbim? Despre marele caz de corupţie al Olguţei Vasilescu, care şi-a luat capital de imagine pentru ce a făcut la Craiova ca primar? Un caz mare de corupţie. (…) A, de îndemnul meu de a cere românilor să meargă la vot la referendum? Vorbim despre dosarele construite, cu migală, de către procurori de elită pe probe falsficate, ep denunţuri obţinute prin şantaj, de înregistrări falsificate. (…)”. Din acel moment, relaţia proastă a guvernului PSD-ALDE cu instanţele europene şi mai ales cu Frans Timmermans nu s-a schimbat în bine. Dimpotrivă. A devenit din ce în ce mai tensionată.

" "

Să dorească domnul Dragnea să se ducă pentru a transmite tuturor un mesaj de forţă, cu părerea domniei sale asupra comportamentul injust pe care l-au instituţiile europe faţă de România, discurs în stilul recriminărilor italiene de tip Salvini? Nu e foarte credibil, cel puțin acum. Rămâne o a doua variantă, cea în care oficialii români vor vobi despre înaltele idealuri ale familiei socialiste. Discuţiile mai dure ar putea să se desfăşoare în cadru restrâns. Rămâne de văzut în ce companie vor fi invitaţi să vorbească socialiştii români şi care va fi exact subiectul intervenţiilor lor.

Dacă PSD va avea reprezentanți la congresul PES de la Madrid, vom vedea cel mai probabil un mesaj normal de susţinere necondinţionată pe care liderul formaţiunii socialiste din România îl va adresa lui Frans Timmermans, candidatul comun al familiei socialiştilor europeni, deci şi al PSD, în cursa pentru dobândirea funcţiei de Preşedinte al Comisiei Europene. Asigurându-l de sprijinul ferm în campanie din partea PSD-ului care va populariza documentul privitor la Europa Socială, cel cu care socialiştii europeni vor intra în campanie. Plus, evident, anunţul că activiştii PSD se vor implica în campania pentru europarlamentare folosind manifestul de la Madrid.

Așa ar trebui să se desfăşoare lucrurile într-un asemenea congres cu puternic mesaj electoral şi exact asta se aşteaptă şi de la socialiştii români despre care se speră că vor contribui decisiv la formarea unui grup puternic în Parlamentul European şi că vor fi un factor deosebit de important în eventuala alegere a lui Timmermans în funcţa de Preşedinte al Comsiei Europene. Oricum, dacă informația se confirmă, întâlnirea dintre Timmermans cel disprețuit în România și Dragnea ar putea fi cel puțin interesantă. Rămâne de văzut dacă și cum se va prezenta Liviu Dragnea.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *