Skip to content
Europa Internațional Politică

Timmermans i-a scris lui Dăncilă: E dezamăgitor că nu ați vorbit cu noi despre noile ordonanțe

Reuters

Frans Timmermans i-a trimis o scrisoare Vioricăi Dăncilă, în care o atenționează că noile ordonanțe pe Justiție ridică serioase îngrijorări, mai ales că oficialii europeni nu au fost consultați: E urgent să reveniți la procesul de reforme în Justiție!

Timmermans amintește că modificarea nu a fost discutată la întâlnirea pe care a avut-o cu Viorica Dăncilă în data de 7 februarie, informeză b1.ro.

„Dragă Doamna Prim-Ministru,

Vă scriu pentru a va cere clarificări cu privire la cele două OUG privind procedurile de nominalizare pentru postul de procuror european, precum și cea privind legile justiției, ordonanțe adoptate de guvern la dată de 19 februarie 2019.

La întâlnirea noastră la 7 februarie, am subliniat că un dialog complet și deschis este calea de a progresa în chestiunile privind statul de drept, în general, și mecanismul de cooperare și verificare (MCV), în special.

Prin urmare, a fost o surpriză și oarecum o dezamăgire faptul că problema noilor Ordonanțe de Urgență a Guvernului nu a fost ridicată în cadrul discuției.

Aceste aspecte au o relevanță directă pentru preocupările exprimate de multă vreme în cadrul mecanismului de cooperare și verificare și pe care Consiliul de Miniștri le-a susținut la rândul sau.

Prima recomandare a raportului din ianuarie 2017 a fost ” să implementeze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, bazat pe criterii clare și transparente, pe baza sprijinului oferit de către Comisia de la Veneția >>.

De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea legilor justiției, țînând cont de recomandările MCV, precum și cele ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO.

În plus, raportul a subliniat preocupările legate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, din punctul de vedere al independenței judiciare

Ordonanțele amintite par a contrazice în mod direct raportul MCV atât în esență acestuia, cât și în ceea ce privește lipsa de consultare și adoptarea lor pe neașteptate.

Acum devine cu adevărat urgent că România să repună în funcțiune procesul de reforma. Această înseamnă să meargă mai departe, iar nu înapoi, și să se abțînă de la orice măsuri care să răstoarne progresul realizat în ultimii ani.

Cel mai bun punct de plecare pentru asta rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul acesteia de a opri aceste schimbări și de a începe din nou procesul pe baza unei consultări adecvate și a folosirii expertizei externe. Situația actuală, dimpotrivă, este de natură să creeze noi îngrijorări.

Scrisoarea lui Frans Timmermans este datată 22 februarie, puțîn înainte de a-l avertiza și pe Liviu Dragnea, la Congresul Socialiștilor de la Madrid, să respecte statul de drept, altminteri PSD și-ar putea pierde afilierea europeană.

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, două ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, criticate atât de asociații de magistrați, cât și de DNA, Ministerul Public și DIICOT.

Potrivit acestor OUG, funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare. Pentru funcțiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.

Comisia Europeană a cerut imediat explicații Guvernului PSD-ALDE în ceea ce privește ordonanțele adoptate la inițiativa ministrului Tudorel Toader și care au repercusiuni directe asupra independenței magistraților.

Vineri, magistrați din întreagă țară au protestat, iar din această săptămâna mai multe instanțe, inclusiv DIICOT, au anunțat măsuri de protest fără precedent, suspendarea activității.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis și el, luni, să trimită o solicitare către Guvernul României în vederea abrogarii Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.7/2019, cu excepția dispozițiilor care au fost adoptate că urmare a sesizării CSM.

Cu magistrații s-a solidarizat și societatea civilă, iar duminică seară au fost proteste în mai multe orașe mari ale țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *