Skip to content
Internațional

Timmermans, viitorul comisar însărcinat cu lupta împotriva modificărilor climatice, daneza Vestager rămâne la Concurenţă

news.ro

Social-democratul olandez Frans Timmermans este viitorul comisar european însărcinat cu lupta împotriva modificărilor climatice, un şantier-cheie al echipei anunţate marţi de către germana Ursula von der Leyen, care a păstrat-o pe liberala daneză Margrethe Vestager în postul însărcinat cu Concurenţă, scrie news.ro.

Aceste două nume grele ale Comisiei Europene, care au titlul de vicepreşedinţi executivi, sunt foşti pretendenţi la preşedinţia acestei instituţii.

Ursula von der Leyen a promis un ”pact verde” în care să fie inclusă ”prima legislaţie europeană cu privire la (lupta împotriva modificărilor) climatice”, în vederea concretizării obiectivului neutralităţii climatice la orizontul lui 2050, la care pentru moment s-au angajat doar 24 dintre cele 28 de state membre UE.

Ea susţine, de asemenea, un obiectiv mai ambiţios în vederea reducerii emisiilor de CO2 cu 50% în 2030, eventual cu 55%.

Irlandezul Phil Hogan (PPE, drepta), comisar european în exerciţiu însărcinat cu Agricultura, este nominalizat la portofoliul Comerţului, un post sensibil, în contextul în care va avea responsabilitatea să gestioneze tensiunile comerciale cu Statele Unite şi să negocieze un acord de liber-schimb cu Regatul Unit după Brexit.

El va fi un negociator drept, dar hotărât”, a apreciat von der Leyen.

Brexitul, dacă trebuie să vină, nu este sfârşitul a ceva, ci începutul noii noastre relaţii”, a declarat ea.

Franceza Sylvie Goulard (Renew Europe) devine comisar european însărcinat cu Piaţa Internă, un portofoliu larg, care înglobează politica industrială, piaţa unică numerică, dar şi industria Apărării şi spaţiului.

Numirea celei care a fost un efemer ministru francez al Apărării în 2017, este necesar să fie validată de către Parlamentul European (PE). Ea este suspectată că este implicată în dosarul angajărilor fictive de asistenţi de eurodeputaţi la MoDem, un partid de centru pe care l-a părăsit.

Grecul Margaritis Schinas (PPE), originar dintr-una dintre ţările aflate în prima linie a sosirii migranţilor, urmează să supervizeze probleme migraţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *