Skip to content
Politică

Tineri, dar înfipți. Cine sunt parlamentarii care ne decid soarta?

" "

Dacă unii tineri își caută un loc de muncă și încă locuiesc cu părinții, alții sunt mai norocoși. Ne referim la cei care stau deja în scaunul parlamentar. În Parlamentul României, ales uninominal în 2012, există peste douăzeci de tineri până în 35 de ani. Mezina este o tânără deputată aleasă pe vremea când abia împlinise 24 de ani.

Ne referim la Cătălina Elena Ştefănescu care împlineşte 27 de ani la sfârşitul lunii august. A fost aleasă deputat PSD de Teleorman în anul 2012, în Colegiul Turnu Măgurele. Abia împlinise 24 de ani. Mulţi dintre colegii din Camera Deputaţilor i-ar putea fi, fără exagerare, bunici. Tânără din Râmnicu Vâlcea este membru PSD din 2008, are o licenţă în limbi străine la Universitatea din Bucureşti, un master în politici publice şi integrare europeană la SNSPA. Ea a fost secretara şi „febleţea” lui Liviu Dragnea pe vremea când liderul interimar al PSD era secretarul general al partidului. Dan Şova a cerut-o de soţie pe tânăra olteancă după „o relaţie serioasă şi de lungă durată”, aşa cum anunţa fostul ministru al Transporturilor luna trecută. Nunta ar fi fost programată în această toamnă, dar „relaţia noastră este, în aceste zile, incertă. Vina pentru incertitudinea relației şi momentul delicat pe care-l traversăm îmi aparține integral”, se căia Şova acum nicio lună, exprimându-și strădania că: „Voi face tot ce depinde de mine pentru a depăşi impasul din această relație şi pentru a o finaliza printr-o căsătorie pe care, personal, mi-o doresc sincer şi pe care o consider absolut firească după o relație îndelungată şi frumoasă”, promitea fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova.

" "
" "

Înainte de relația serioasă cu Șova, Cătălina Ştefănescu a avut o relaţie de câteva luni cu un alt PSD-ist, Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova. Vlad este şi el, la 32 de ani, printre „puştii” Parlamentului. În 2012, când a fost ales deputat, avea doar 29 de ani. Vlad şi Mircea Cosma sunt cercetaţi sub control judiciar alături de Sebastian Ghiţă în dosarul deturnării de fonduri europene în care este urmărit penal şi cumnatul premierului Victor Ponta.

Jurnalul.ro a realizat un top 10 al tinerilor din noua generaţie de politicieni.

Mihai Sturzu se numără şi el printre aceștia. Fostul membru al trupei Hi-Q va împlini 36 de ani în octombrie. În 2012, când a fost ales deputat PSD în Bucureşti, avea 33 de ani. Sturzu a fost purtător de cuvânt şi preşedinte al Tineretului Social Democrat, dar şi consilier pe probleme de tineret al premierului Victor Ponta. Alţi doi deputaţi PSD, Andrei Sava (34 de ani) şi Cristian Resmeriţă (35 de ani), se află deja la al doilea mandat de parlamentar, fiind aleşi pentru prima oară în legislatura 2008- 2012, pe vremea când aveau 27, respectiv 28 de ani. În aceeaşi situaţie este şi Ileana Cristina Dumitrache (33 de ani), deputat PSD de Constanţa, care la primul mandat în Legislativ avea numai 26 de ani. Naşul de cununie al deputatei a fost, în 2013, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. PSD se poate lăuda că are cei mai mulţi tineri din Parlament. Nu mai puţin de 12 deputaţi social-democraţi au vârste cuprinse între 27 şi 36 de ani.

Liberalii au promovat şi ei tineretul şi sângele proaspăt în politică. Liderul PNL, Alina Gorghiu, împlineşte 37 de ani în luna septembrie, însă la primul mandat de parlamentar, în 2008, avea doar 30 de ani. Cei mai tineri liberali din Parlament sunt Andrei Daniel Gheorghe (30 de ani), cel care l-a înlocuit recent pe Eduard Hellvig șeful SRI, şi Iulian Surugiu (31 de ani). Alt deputat liberal, Alexandru Nazare (35 de ani), a ocupat funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrasctructurii în Guvernul Ungureanu (februarie – mai 2012), la doar 32 de ani. Valeria Schelean (34 de ani), deputată de Caraş- Severin, este şi ea printre liberalii tineri din Parlament și are un băieţel cu fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, dar şi o fetiţă dintr-o relaţie anterioară cu milionarul căilor ferate, Gruia Stoica. Un alt tânăr deputat este liderul PMP, Eugen Tomac (34 de ani). În aceeaşi categorie se găsesc şi Zsolt Molnar (32 de ani) şi Gabor Kereskenyi (35 de ani) de la UDMR. La Senat, Alfred Mihai este, la 34 de ani, cel mai tânăr membru al Camerei Superioare, fiind singurul ales sub vârsta de 35 de ani. Senatorul a părăsit recent PC pentru a fonda alături de alţi conservatori Partidul Puterii Umaniste.

TOP 10 al tinerilor deputați

1. Cătălina Ştefănescu (PSD) 28 august 1988
2. Gabriela Podaşcă (PSD) 3 mai 1985
3. Andrei Daniel Gheorghe (PNL) 27 iulie 1985
4. Iulian Radu Surugiu (PNL) 10 iulie 1984
5. Vlad Cosma (PSD) 8 februarie 1983
6. Adrian Mocanu (PSD) 12 mai 1983
7. Zsolt Molnar (UDMR) 23 august 1983
8. Ileana Cristina Dumitrache (PSD) 1 decembrie 1982
9. Valeria Schelean (PNL) 24 martie 1981
10. Eugen Tomac (PMP) 27 iunie 1981

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *