Skip to content
Economie

Tinerii fermieri din grupul Agrinnovator vin cu o propunere de politică publică pentru digitalizarea fermelor

forbes.ro

Tinerii fermieri din grupul Agrinnovator au prezentat joi, la întâlnirea cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, o propunere de politică publică referitoare la pregătirea unui număr de 1.500 tineri care să digitalizeze cel puţin o mie de ferme din România, în vederea transformării agriculturii româneşti.

„Noi, grupul Agrinnovator, venim cu o propunere de politică publică ce se numeşte „Specialist în informatică agricolă”. Având în vedere experienţa noastră, ne-am dat seama că ne-ar fi necesar să pregătim 1.500 de tineri, pasionaţi de digital, care să digitalizeze, targetăm noi cel puţin o mie de ferme, aceste o mie de ferme reprezentând masa critică care va duce către o transformare a agriculturii româneşti”, a declarat Alin Luculeasa, tânărul fermier din judeţul Vaslui, care i-a adus României pentru prima dată premiul pentru „Cel mai bun proiect digital” din agricultură de la Bruxelles.

În opinia sa, specialiştii în informatică agricolă pot fi tineri cu studii medii, dar pasionaţi de tehnologie, cu precădere din mediul rural, care să participe la digitalizarea fermelor.

„Profilul unui astfel de specialist: oameni tineri cu studii medii, cu precădere din mediul rural, pentru a păstra tinerii din mediul rural să rămână în zona lor, să nu vină în marile oraşe şi să lucreze în domenii în care nu sunt specializaţi, pasionaţi de tehnologie. Trebuie să fie un bun comunicator pentru a păstra legătura cu toţi furnizorii de soluţii digitale şi cu restul angajaţilor şi buni multi-tasking. O fermă digitalizată împreună cu un specialist în informatică agricolă care să folosească tehnologia să accelereze luarea deciziilor şi să crească randamentul, aceste două elemente împreună pot şi sigur vor avea un impact imediat şi tangibil”, a explicat el, potrivit agerpres.ro.

Alin Luculeasa a absolvit Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi administrează în prezent propria fermă de 70 de hectare, dar în paralel este angajat la ferma unchiului său – Evel-H Company – înfiinţată în urma cu 22 de ani, o fermă de peste 2.200 de hectare de cultură mare. În urmă cu 7 ani a demarat digitalizarea în fermă.

Întâlnirea cu ministrul Agriculturii a fost realizată pentru a propune acest proiect, rezultat şi structurat din analiza Agrinnovator, în vederea susţinerii sale la nivel naţional şi european.

„Ne dorim ca acest proiect să fie susţinut la nivel naţional şi european, iar implementarea să fie realizată de specialişti competenţi, aleşi cu grijă. Ne-ar plăcea să avem rol de consultanţi pentru a ajuta cu experienţa şi cu viziunea noastră. Însă, pentru a fi realizat cu succes acest proiect are nevoie de susţinerea dumneavoastră şi de implicarea Ministerului Agriculturii. Astfel, astăzi în această întâlnire, vă adresăm invitaţia de a-i fi alături în acest proiect”, i-a transmis Răzvan Prelipcean, fermier şi membru coordonator în cadrul echipei Agrinnovator, ministrului Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *