Skip to content
Politică

Tinerii liberali, revoltați de modificarea Legii Educației

Guvernul Ponta este criticat din tot mai multe părți pentru că, luni, 29 decembrie, a modificat prin Ordonanţă de urgenţă, Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei. Una dintre modificările efectuate îl vizează pe premierul Victor Ponta şi anume, introducerea unei prevederi speciale prin care o persoană poate renunţa la titlul de doctor prin formularea unei cereri.

În aceste condiții, în corul celor care critică Guvernul s-au înscris și tinerii reprezentanți ai PNL. Astfel, Tineretul Naţional Liberal atrage atenţia că această speţă contravine articolului. 115 din Constituție, capitolul „delegarea legislativă”. Conform acestui articol, Ordonanța de urgență poate fi adoptată doar în situații „extraordinare, a căror reglementare nu poate fi amânată”. Culpa domnului Victor Ponta nu poate fi considerată nicidecum o situaţie extraordinară ce necesită reglementare, soluţia fiind mult mai simplă şi fără a implica folosirea abuzivă a prerogativelor legislative ale puterii executive. Victor Ponta sau Ministerul Educaţiei puteau să accepte pur şi simplu concluziile expertizei ştiinţifice ale Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti, conform căreia „autorul a plagiat patru surse majore” şi „lectura tezei domnului Victor Ponta supusă expertizei a făcut să apară, de o manieră clară şi indiscutabilă, numeroase încălcări ale eticii universitare, constituind un plagiat vădit”. Titlul de doctor în drept al domnului Victor Ponta putea fi retras legal dacă această expertiză era acceptată şi conducerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor nu ar fi fost decapitată abuziv de către fostul Ministru al Educaţiei, domnul Liviu Pop, după ce aceeaşi Comisie stabilise în prealabil că lucrarea de doctorat este un plagiat.

„Constat cu amărăciune că drame cotidiene, precum inundaţiile sau căderile masive de zăpadă sunt trecute în plan secundar, iar persoana domnului Victor Ponta devine prioritate naţională şi necesită emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă. Ţin să amintesc că această prevedere din Ordonanţa de Urgenţă semnată ieri de domnul Ponta, nu produce efecte decât propriei sale persoane, nemaifiind înregistrate alte situaţii de acest gen.”, a declarat Florin-Alexandru Alexe, preşedinte al TNL.

Tineretul Naţional Liberal va solicita din nou, la fel cum a făcut-o şi în luna iulie a acestui an, Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţionala această ordonanţă abuzivă.

În cazul în care Instituţia Avocatului Poporului nu va efectua nici un demers legitim pentru atacarea acestei aberaţii legislative, la fel cum a procedat cu OUG nr. 49/2014 şi OUG nr. 55/2014, parlamentarii PNL o vor contesta la CCR în momentul în care va fi iniţiată procedura parlamentară pentru aprobarea Ordonanţei.

Tineretul Naţional Liberal consideră că legi de o asemenea importanţă nu trebuie modificate fără dezbatere, fără consultarea mediului academic, a societății civile şi fără a avea un consens al întregii clase politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *